Haber/ Didar DEMİRCİ
İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimiği Komisyonu, işyeri hekimlerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için 52 ilde 421 işyeri hekiminin katıldığı anket çalışması düzenledi. Ankete katılan işyeri hekimlerinin yüzde 70”i ise emekli maaşları yetmediği için işyeri hekimliği yaptıklarını söyledi. Ankete ilişkin detayları İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak İzmir Tabip Odası konferans salonunda basınla paylaştı.

Konuya ilişkin, ‘İşyeri hekimlerinin emeği değersizleştirilemez, hakları gaspedilemez!’ başlıklı basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, okudu.

PANDEMİ VAR OLAN SORUNLARI KATLADI

Pandemi süreci işyeri hekimlerinin iş yükünü ve sorumluluklarını artırdığını, önceden de var olan bazı sorunların katlanarak çoğaldığını dile getiren Çamlı, “Çalışan başına yönetmeliklerle belirlenen işyeri hekimi hizmeti sürelerinin azaltılması işyeri hekiminin çok sayıda firmaya gitmesi zorunluluğu doğurmuştur. İşyeri hekimi artık elinde bilgisayarı ile bir işyerinden, diğerine yetişmeye çalışarak hizmet verir hale gelmiştir. Üstelik yolda geçen süreler çalışma saatlerine katılmadığından, çalışma şartları da zorlaşmıştır. Bunun yanı sıra işyeri hekimliği alanında taşeronlaşma, birçok olumsuzluğu beraberinde getirmiş; özlük haklarından, hizmet verilen binanın fiziki şartlarının yetersizliğine, mobbingden, emekliliğe yansımayacak ödemelere, özellikle emekli maaşlarının yetersizliği nedeni ile çalışmak zorunda kalan hekimlerin, ilden ile hatta aynı ilde değişen ücretlerle işyeri hekimliği yapma zorunluluğuna, hatta sözleşmesiz çalışmaya kadar birçok sorunla karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur” dedi.

GENÇ HEKİMLER TERCİH ETMİYOR

Ankete katılan hekimlerin yüzde 63’ünün 50 yaş ve üzeri olduğunu söyleyen Çamlı, “Emekli olan işyeri hekimlerinin yüzde 70’i emekli maaşlarının geçinmelerine yetmediğini söylüyor. Ayrıca ankete katılanların sadece yüzde 2’sinin 30 yaş altında olduğunu gözlemledik. Bu da genç hekimlerin işçi sağlığı alanını tercih etmediğini gösteriyor. Bunun nedeni ise ücretlerin düşüklüğü, çalışma şartlarının ağırlığı ve sosyal güvencesizlik, maaş ödeme düzensizliklerinin alanda çok fazla yaşanmasıyla açıklanabilir. Genç hekimlerin eksiksiz sigorta ödemesi gibi özlük hakkı beklentileri sebebiyle, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine (OSGB) maliyetleri yüksek olacağından OSGB’ler tarafından tercih edilmemesi de söz konusu olmaktadır” diye konuştu.

OSGB’LERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI DENETLENSİN

Ankete katılan işyeri hekimlerinin yüzde 67’sinin Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) üzerinden çalıştığını söyleyen Çamlı, “Tam zamanlı OSGB çalışanları yüzde 50,4’tür. Tam zamanlı bireysel çalışanların oranı yüzde 12,7’dir. Ankete katılan İşyeri Hekimlerinin yüzde 15’i sözleşmesiz çalışmakta olduğunu belirtmiştir. Bu durum İş yeri hekimliğinde piyasalaşmanın bir sonucudur. Mutlaka önüne geçilmesi gereken bir durumdur” dedi. Çamlı, ayrıca OSGB’lerin bir hekime atadığı iş yükünün fazlalığına dikkat çekerek, “İşyeri Hekimlerinin çalışma programları iş yasası çerçevesinde özenle denetlenmelidir. Aylık bir saatlik hizmet alacak bir firmaya, ayda iki kez yarımşar saat gidilerek hizmet verilmesi beklentisinin ve uygulamasının ne denetimi vardır ne de hekimlik yapılabilir şartlarda çalışılarak uygulanabilmesi mümkündür. Anketimize katılanlar günde ortalama 2 saatlerinin hizmet verilen işyerleri arasında araç kullanarak geçtiğini belirtmişlerdir. İşyeri hekimlerinin işyerleri arasında yollarda geçen bu emekleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hizmet sürelerinden sayılmamaktadır. Bu süreler küçümsenecek miktarlarda değildir ve eski mevzuatta olduğu gibi yine hizmet sürelerinden sayılmalıdır” şeklinde konuştu.