Haber/ Gökçe ADAR

DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde sınırlarda yaşanan mülteci sorunuyla ilgili açıklama yapan İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yaşanan durumun utanç verici olduğunu söyleyerek, göçmenler üzerinden siyasi pazarlığın yapılamacağının altını çizdi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri,İdlib’te süren savaş ve yaşanan mülteci sorunuyla ilgili basın açıklaması yaptı. DİSK Ege Bölge Temsilciği'nde gerçekleşen basın açıklamasında yaşanan olaylar karşısında sessiz kalınmaması çağrısı yapıldı. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını yapan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, göçmenlerin siyasi pazarlığa kurban edildiğini ifade ederek,"İdlib’te uzun zamandır yaşanan felaketlere baktığımızda ciddi anlamda bir bataklığa saplandığımızı görebiliriz. Siyasi iktidarın, Suriye'ye yönelik yıllardan beri süren ve saklama gereği görmediği alt emperyal hevesleri, sonunda beklenen noktaya geldi ve Türkiye, cihatçı çeteleri savaşına vekil atama aşamasından, Suriye'ye karşı bizzat taraf olma aşamasına geçti. AKP'nin, başlıca iki emperyalist güç olan ABD ile Rusya arasında dönemsel olarak gidip gelen dış politika çizgisinin yolu, yıllardır öngörüldüğü üzere nihayetinde bataklığa çıkmıştır. İktidar, kendi adına geri dönüşü olmayan bir yola girmiş, bir bütün olarak ülkeyi peşinden sürüklemektedir" dedi. 

Utanç verici 

Binlerce göçmenin sınırlara akın ettiğini ve ırkçı girişimlerle karşılaştıklarını dile getiren Güven, "Daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa’ya geçmeyi amaçlayan Suriyeli, Afganistanlı, Pakistanlı, İranlı ve daha birçok ülkeden on binlerce mülteci, buldukları her türlü araçla sınırlara akın etti. Medya, hükümetten aldığı talimatla canlı yayınlarında botlara binen mülteci görüntülerini aktarırken, insan kaçakçılarına sıradan birer ticaret erbabıymış gibi mikrofonlar uzatıldı. Yaşananlara paralel olarak, çeşitli illerden başta Suriyeliler olmak üzere, mültecileri hedefleyen ırkçı saldırı ve linç girişimleri haberleri gelmekte. Bu saldırıların, Türkiye’nin “pazarlık” gücünü arttıracak şekilde mültecileri sınıra gitmeye zorlamak adına “çeşitli kesimlerce” teşvik edildiği ve desteklendiği, bunlara göz yumulduğu kaygısı taşımaktayız. Batı sınırlarımızda ve denizlerimizde insanlık tarihinin en utanç verici görüntülerine şahit olmaya başladık" diye konuştu. 

Duyarlılığa davet ettiler

Tüm vatandaşları konu hakkında duyarlı olmaya davet eden Güven, "İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak amacımız; “Savaşa hayır” demenin bile yasaklandığı, insanlıktan giderek uzaklaşılan şu günlerde hepimizin üstüne düşen en önemli görev, barış talebini daha yüksek sesle dillendirmektir. Savaş ve yıkım politikalarıyla geleceğimizi karartanlara dur demek, iktidarın ekonomik ve toplum yaşamına yönelik politikalarından kaynaklanan birçok sorunda günah keçisi olarak işaret edilen, oysa Türkiye'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkenin emperyal heveslerle sürdürdüğü savaşın sonucu ve kurbanı olan mültecilerle kardeşleşmeyi ve dayanışmayı güçlendirmektir" şeklinde konuştu.