İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon (İEKK) Başkanı Sıtkı Şükürer, İZGazete'ye verdiği röportajda Karşıyakalılara ve mübadele göçmenlerine karşı yaptığı eleştiriye siyasi çevrelerden sert tepkiler geldi. Şükürer, “Bu kentin mübadeleyle gelen insanları, daha sonra İç Anadolu'dan gelen insanları, daha sonra Doğu ve Güneydoğu'dan gelen insanları, daha sonra başka yerlerden gelen insanlar. Her gelen, her gelen bir daha istisna. En büyük ihanet mübadeleyle gelenlerdir. Bu kente sürekli mütemadiyen ihanet ediyorlar. Dünyanın en büyük lağım çukurunu ben yaratmadım. Bu kentin sonradan gelen bu insanları yarattı” sözlerine ilişkin gelen eleştirilere karşı ilk açıklamayı gazetemize yaptı.

“ÇUVALDIZI KENDİMİZE BATIRIYORUZ”

Eleştiri oklarını üzerine çeken sözlerine ilişkin gazetemize konuşan Şükürer, “Mantık şu aslında: Bunu zaten defalarca başka ortamlarda da söyledim. İzmir 100 küsur yıl önce az nüfusuyla biblo gibi bir kent. Yani muazzam bir tarihsel dokusu var. Körfezi tertemizdi. Ne olduysa oldu Hristiyan nüfus 1922’de buradan gitti. Yerine ilk önce mübadiller geldi. Sonra Anadolu’nun farklı yerlerinden İzmir’e gelenler oldu. Ama ilk gelenler mübadillerdi. Onlar bu biblo kenti yeterince sahiplendiler mi acaba? Ben de onlardan olduğum için bu bir öz eleştiri. 1960’larda o güzelim yapıların hepsini yıktık. Bir Çin setti gibi sahilde ucuz apartmanlarla bir anlamda rant operasyonu yaptık. Bu rant operasyonundan istifade eden aramızdan bazıları, hayatlarının sonuna kadar çalışmadı, oturdu. 1960’lardan sonra güzelim körfeze kanalizasyonu verdik ve dünyanın en büyük lağım çukuruna dönüştürdük. Ben çuvaldızı kendimize batırıyorum burada. Benim tepkim bunu yapanlara. Ben bunu yıllardır söylüyorum. Burada hadiseyi başka noktalara çekmenin bir anlamı yok. Sözlerimi orada daha doğru seçmemiş olabilirim ama bu güzel kente hepimiz el birliğiyle ihanet ettik. Yani birinci kuşak mübadilleri olarak” dedi.

“KARŞIYAKA 35,5’DAN MI İBARET?”

Ayrıca Karşıyakalıların yaşadıkları ilçenin tarihi hakkında meraksız olduğunu söyleyerek, Karşıyakalılarla ilgili söylemlerini de açan Şükürer, “Ben en eski Karşıyakalılardanım. Karşıyaka’nın tarihi konusunda o kadar meraksızız ki. Bu konuda bir eleştiri getirdim. Yani, biz bu kadar özel, bu kadar tarihi değerlerin üzerinde otururken; kendimizi ifade etmek için, bula bula vaktiyle Ankara’da bir trafik dairesinde çalışan bürokratın kente verdiği plaka numarası dışında başka bir simge bulamıyor muyuz? Yani 35,5’a kadar bu kentin muazzam bir geçmişi var. Karşıyaka eşittir 35,5 mudur?” dedi. Sözleri üzerine gelen eleştirilere de cevap veren Şükürer, “Herkes eleştiriyor. Ama kimse lafı doğru düzgün anlamamış. Neticede çuvaldızı kendimize batırıyoruz. Birinci kuşak mübadil benim zaten. Ne yaptık ne ettik diyoruz. Bunu herkesten fazla sayın vekillerin sahiplenmesi lazım. Hakikaten biz ne yaptık demeleri, bu biblo kent ne hale geldi demeleri lazım” sözlerini kaydetti.

BU ELEŞTİRİ DEĞİL, HORLAMAKTIR

AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Başkanı Sıtkı Şükrüer’in, yaptığı açıklamalara sert çıktı. Sürekli, “Sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Sürekli, şu ifadeleri kullandı, “CHP'li Soyer'in, İzmir'in ekonomi ve kalkınmasını emanet ettiği akıl hocası Sıtkı Şükürer, aşağılayıcı yaklaşımı ve diliyle Karşıyakalı hemşerilerimizden başlamış, Balkan Göçmenleri’nden devam ederek ağır hakaretler savurmuştur. Bu, eleştiri değil; külliyen horlamaktır! Soyer’in danıştığı akıl buysa; demokrasi anlayışı, İzmir sevgisi de tartışma götürmeyecek biçimde yerlerde demektir. Şahsın İzmirlileri aşağılayan sözlerini şiddetle kınıyor; mensubu olduğu kurumlar ve CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nce derhal değerlendirilmesini bekliyoruz” dedi.

HADDİNİZİ BİLİN SN. ŞÜKÜRER!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Şükürer’in açıklamalarına ‘Haddinizi bilin Sn. Şükürer!’ diyerek tepki gösterdi. Sındır, “Geçmişe dair işlenen kent suçlarını ırkçı, yöresel kimlikler üzerinden tariflemeniz asla kabul edilemez, şiddetle kınıyorum. Bu kente nereden, hangi nedenle ve nasıl gelirse gelsin bütün hemşerilerimiz tertemiz geçmişleri ve kimlikleriyle onurumuzdur! İzmir kenti, dünüyle, bugünüyle ve geleceğiyle, Balkanlar’dan ve Anadolu’nun her yöresinden çoğunlukla acı ve gözyaşı ile çoğunlukla zorunluluktan veya çağdaş bir yaşam için geldikleri bu kentin asli unsurlarıdır. Ve çağdaş demokratik İzmir kent kültürünün mayası ve hamurudurlar!” ifadelerini kullandı.

‘YAZIKLAR OLSUN’

AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya da Şükürer’in kullandığı sözleri misli ile iade ettiğini belirterek, “Bu şahsın, “Lordlar Meclisi” olarak tanımladığı İEKKK'nın üyeleri gereğini yapmalıdır. İzmir, seçkincilere ve vesayet heveslilerine asla geçit vermemiştir, vermeyecektir. Bu örnekle, CHP'li Soyer'in İzmir'e ve demokrasiye bakışı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yazıklar olsun” şeklinde konuştu.