Tülin ve Taner Karaman, sekiz yıl önce emekli olup İzmir Eski Foça Gerenköy Yapalak bölgesinde 5,5 dönüm arazi içerisindeki çiftlik evini satın aldı. Nüfus değiştirme işlemi için gittikleri Foça Nüfus Müdürlüğü’nde 8 yıldır sahip oldukları evde 5 kişilik Suriyeli ailenin yaşıyor olarak göründüğünü öğrendiler. Evin sahibi Taner Karaman, “Ben tesadüfen nüfus cüzdanımı değiştirmeye, Foça Nüfus Dairesi’ne gitmesem seçim zamanında oyumu kullanamayacaktım, tabii eşim Tülin de. Çünkü benim sekiz yıl önce satın alıp yaz-kış oturduğum çiftlik evinde beş kişilik Suriyeli bir aile oturuyor görünüyordu” dedi.

KÜTÜK NASIL DEĞİŞTİ?
Taner Karaman şöyle devam etti: “Eşimle birlikte kütükten düşürülmüştük. Çılgına döndük. Yaşadığımız şoku dile getirmem mümkün değil. Evimize Suriyeli Faris Bozan ve ailesi Melike Abdi, Salih Bozan, Nesrin Bozan, Ferhat Bozan yerleşmiş görünüyordu. Kütükten düşürüldüğümüzü öğrendiğimizde, önce sekiz yıldır yaşamakta olduğumuz mahallenin muhtarı İbrahim Dereli’ye gittik. İbrahim Bey’in ekranında da kütükte görünmüyorduk. Bunun nasıl olabileceğini anlayamadık, aklımız dimağımız durdu. Foça İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gittik. İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde bize bir faturayla kütükten düşürülüp yeni bir ailenin oturulabileceği söylendi. Bu gelişmeye ne aklımız ne de mantığımız erdi.”

Çiftliği koruyan Azman ve Sultan isimli iki adet Kangal kırması köpekleriyle, yaz kış organik tarım yaparak yaşayan Karaman çiftinin iddiaları üzerine olayı araştıran Gazeteci Tülay Cengiz, olayı yerinde inceledi. Yaklaşık 3 bin nüfuslu ve çoğunluğu Selanik göçmeni olan bölge halkının, genelde dışarıdan göçlere sıcak bakmadığı da belirtildi. Muhtar İbrahim Dereli, Kaymakam Ali Çetin, Nüfus İlçe Müdürü Fatih Sultan Aslan ile görüşmek için ilçeye giden Tülay Cengiz, şunları söyledi:

“O çiftliğe ben de gittim. İki gece geçirdim. Bir tek kişi bile gelmedi Suriyeli Bozan ailesinden. Bozan ailesi evde yoktu. Neden kütükte görünüyorlardı? Bunun üzerine Karaman çiftini de yanıma alarak Foça İlçe Nüfus Müdürü Fatih Sultan Aslan’la görüşmek istedim ancak tayininin çıktığını söylediler. Sonra Nüfus İl Müdürlüğü’ne gittim. Yine bana Fatih Sultan Aslan’ın öğle yemeğinde olduğunu söylediler. Beklerim dedim. Numaratörden numara alın dediler. Almadım. Zaten numaratör çalışmıyordu. Dışarıda bekleyen pek çok kişi vardı. Direk nüfus müdürünün odasına girdim. Boştu. Fotoğrafını çektim. İsmini aldım. Nüfus müdürü bir gün önce tayin edildiğinden genç bir kadın oraya 24 saat önce görevlendirilmiş. Nüfus müdürüne gittiğimizde müdür tayin edilmiş, biz biliyorduk, ama görevliler bunu bize söylemediler. Bahçede yemeğe gitti filan dediler. Ben yardımcısıyla görüşmek istedim. Yardımcısı Hilal Şimşek, agresif davrandı, saldırdı, bağırdı, çağırdı. Yanımdaki karı koca Karaman ailesi, ekranda görmek istediler, yine nüfusta yerleri yoktu çünkü. Sonuç alamadık. Hala şu anda Tülin ve Taner Karaman ailesinin, sekiz yıl önce aldıkları 5,5 dönümlük çiftlik evlerinde kayıtları yok. Orada hala beş kişilik Suriyeli aile görünüyor. İkinci defa düşürüldükleri halde üçüncü kez ne olacağını bilmiyorum. Suriyeli 5 kişilik Bozan ailesinin üstelik de 2 kez nüfustan bir faturayla düşürülmelerine karşın hala ve hala orada oturuyor görünmelerini açıklayacak mantıklı bir yol bulamadım.”

KAYMAKAM’A GİTTİK’

Gazeteci Tülay Cengiz, aile ile birlikte bu kez Kaymakam Ali Çetin’e gitti. Kaymakamın tayininin çıktığını öğrendiler. Tayininin çıkmasına karşın dilekçeyi kabul etti. Ve bu dilekçe ile ilgili verilen yanıtta Suriyeli ailenin kütükten düşürüldüğü belirtiliyordu. Tülin ve Taner Karaman şöyle konuştu:

“Biz de bir elektrik faturası getirerek nüfustan Suriyeli Bozan ailesini düşürtüp, evimize yerleştik. Evimize, ciddi bir mücadele ile girdik. Babamın rahatsızlığı nedeniyle oraya gidip ve bir iki saatimizi değerlendirelim nüfus kağıtlarımızı değiştirelim diye Foça İlçe Nüfus İdaresi’ne başvurmasaydık bundan bizim haberimiz olmayacaktı. Ve biz seçim geldiğinde ne eşim Tülin ne de ben oy kullanabilecektik. Bu evde bir yabancının kalması mümkün değildi. Çünkü iki tane azgın köpeğimiz var. Parçalarlar. Bizden başka hiçkimse giremez 5,5 dönümlük araziye. Bu nedenle içimiz rahattı ama şeytan dürttü yine gittim nüfus idaresine. Ya da e-devletten baktım, anımsamıyorum şimdi. Biz yine kütükten düşürülmüşüz. Bu uygulamalar seçim sonuçlarını etkileyecek kadar çok önemli, bir manipülasyon olabileceği kuşkusunu da yaşıyoruz. “

BÜYÜK OYUN OYNANIYOR’
Gerenköy Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı İbrahim Dereli, “Bize yabancılar şubesine başvurun, e-devlet üzerindeki girişlerde bir sakatlık var” dedi. Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 Aralık 2022’ye kadar e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini açıklarken, Gazeteci Cengiz, şu bilgiyi verdi:

“Seçim listelerinde vatandaşlık verdikleri kişilerin Arapça isimleri göze batmasın diye olabilir mi kuşkusu yaşanıyor. Bir tek fatura ile tekrar kütüğe girdiler. Anlatmak istediğim şu, burada büyük oyun oynanıyor. Burada kütükten düşürülüp tekrar kütüğe sokulan bu aile üçüncü kez şu anda kütükte yoklar. Başvurumuza eğer cevap gelirse Cumhuriyet Savcılığı’na nüfus müdürü için suç duyurusunda bulunacağız. Sonuç, hala kendi evlerinde kayıtları yok, hala Suriyeli bek kişilik Bozan ailesi çiftlikte kalıyor gibi görünüyor.



TEKRAR DÜŞÜRMÜŞLER
Ev sahibesi Tülin Karaman süreci şöyle anlattı: “Bir tek faturayla kütükten düşürülmemize karşın o evde yaşamıyor görünüyorum. Ama o ev benim evim. Sekiz yıldır yaz-kış o evde yaşıyorum. Biz mücadele ettik, kütüğe girdik tekrar. Yeniden bir hafta önce başvurduğumuzda tekrar kütükten düşürülmüşüz. Bu bizim için ikinci şok oldu. Bugün avukatım ve eşimle birlikte, bu pazartesi nüfus müdürlüğüne gittik, hala kütükte görünmüyorum. Bunun benimle ilgili büyük bir manipülasyon olduğunu düşünmüyorum ama şunu öğrendim ki İçişleri Bakanlığı’na bağlı olduğu için nüfus idaresi, bunun Türkiye seçim sonuçları için büyük bir manipüle sonucu getireceğini düşünüyorum. Bu yüzden gazeteci arkadaşa başvurdum. Elimden gelen katkıyı yapmak için yanınızdayım. Amacımız kişilerin dikkatlerini çekmek ve yapılan hukuksuzluğu ortaya çıkarıp engellemek. İki kez düzeltilen kayıtların 8 Ağustos günü gelen son mesajda adresimizden tekrar silindiğimiz ortaya çıktı.”

SAVCIYA GİTTİLER
Son olarak Cumhuriyet Savcılığı’na başvuran Karaman ailesi yaptığı açıklamada, “Foça Cumhuriyet Savcısı Ahmet Emrah Özel’e Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 10/03/2010 tarih ve 32824 sayılı uygulama talimatının hatalı olduğu, bir fatura ile bizim onayımız olmadan ikametten çıkarılmamızın mümkün olamayacağını aktardık. Sayın Savcı, konunun teknik bir konu oluğunu, araştırılacağını söyledi” dedi.

BEN DE YAŞADIM’

Dün Torbal 4. Noterliği’nde işlemlerim vardı.

Sıra bana geldiğinde görevli bayan ev adresimi sordu. Ben de her zamanki gibi adresimi söyledim.

Sonra bayan bana bu adreste siz görünmüyorsunuz dedi.

Benim hiç aklıma gelmemişti o yaşadığım olayın sonucunun böyle karşıma çıkacağı.

Sonra isterseniz adresim için elektrik faturası gösterebilirim dedim.

Ve işlemlerim çok şükür problem olmadan halloldu.

Ancak bu elektrik şirketi aynı adrese farklı A, B, C ya da 1, 2, 3 gibi eklentiler koymadan 2. bir abonelik mi verebiliyor şimdi onu soracağım.