Haber / Didar DEMİRCİ

Okulların 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlamasının ardından birinci dönemin ilk bir haftalık ara tatili dün itibariyle başladı. Eğitimciler, yüz yüze eğitimin ilk ara tatile kadar olan sürecini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eksikliklerini gazetemize değerlendirdi. Değerlendirme sonucu çıkan tablodaysa bakanlığın olduğu yerde saydığı görüldü. Okullardaki pandemi önlemlerinden, yardımcı hizmet personeli eksikliğine kadar tüm sorunların devam ettiğini belirten eğitimciler, öğrencilerin başarı notlarının düştüğünü de bildirdi.

616 SINIF KARANTİNADA

İzmir’de ilk yarıyılın birinci ara tatiline kada ınıfın karantinaya alındığını söyleyen Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, “Sahadan aldığımız bilgilere göre; 322 öğretmen pozitif, bin 104 öğrenci de pozitif. Bunlar bizim ulaşabildiğimiz veriler. Asıl veriler MEB’in elindedir” dedi. Yüz yüze eğitim sürecinde Bayındır ve Karabağlar ilçelerinde görev yapan iki öğretmenin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Vardal, “Önümüzdeki dönem kış mevsiminin de etkisiyle pandemiyi çok daha can yakıcı bir şekilde hissedeceğiz. Tedbir alınmazsa gerek vaka sayısı gerek karantina sayısının artacağını da çok rahat söyleyebiliriz” diye konuştu.

'TEMİZ BAŞLANGIÇ' ÖNERİSİ

Türkiye genelinde 2 bin 500 civarında sınıfın karantinaya alındığını paylaşan Eğitim-İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Adem Yıldırım ise, “Biz bunun daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Bakanlık bu verileri de açıklamıyor. Bakın okulları kapatmak yerine sınıf karantinası uygulaması doğru bir uygulama ama veriler topluma şeffaf bir şekilde açıklanması lazım” sözlerini kaydetti. Ayrıca semptom gösteren öğrencilerin velileri tarafından test yaptırmaya götürülmediğini açıklayan Yıldırım, “Okullarda gerçek anlamda bir tarama yapılsa, okullarda bir doktor bulunsa, semptom gösteren çocuklar teste götürülse okullardaki salgının önüne geçeriz” dedi. Ara tatilin 14 gün karantina şeklinde uygulanmasıyla eğitime temiz bir başlangıç yapılabileceğini ifade eden Yıldırım, “Tatil dönüşü vakaların artması muhtemeldir” dedi. Yıldırım, deprem sonrası İzmir’deki çoğu okulun hasar gördüğünü, bu nedenle öğrencilerin başka okullara yönlendirildiğini de hatırlatarak, “Aynı okulda ilkokul ve ortaokul eğitimi veriliyor. Bir yıldır boş arazisi olan okullarımız var. Bakanlık ise bu konuda bir önlem hala almış değil” ifadesini kullandı. Yıldırım, öte yandan hala bazı okullarda yardımcı personel eksikliği sorununun devam ettiğine dikkat çekti.

'Telafisi yapılmadı'

Okulların yüz yüze eğitime açılmasıyla birlikte uzaktan eğitimdeki eksikliklerin daha da görünür olduğunu dile getiren Adem Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerinde çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını yüz yüze eğitime geçtiğimizde gördük. Çocukların gerek sayısal bilimlerde gerek sözel bilimlerde ortaya koydukları netler bir önceki yıllara göre düştü. Zaten iyi durumda değildik. Bir gerileme olduğunu gördük.”

MEB’nın uzaktan eğitimde yaşanan kayıpları gidermek için nitelikli bir çalışma yapmadığını söyleyen Necip Vardal ise, “Sınav sonuçlarına bakıldığında öğrenim eksikliklerini görmekteyiz. Önümüzdeki yarı yıla kadar olan dönemde bakanlığın mutlaka bu kayıpları giderecek bir planlama yapması gerekmektedir” açıklamasını yaptı.