Haber / Didar DEMİRCİ

Okulların yüz yüze eğitime başlaması üzerine geçen bir aylık sürede Milli Eğitim Bakanlığı’nın talep edilen ihtiyaçlarla ilgili bir adım atmadığını söyleyen Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, pandemi gölgesinde yüz yüze eğitimin bir ayda hangi şartlarla sürdüğünü 9 Eylül Gazetesi’ne anlattı. Ellerine ulaşan bilgiler doğrultusunda İzmir genelinde 77 öğretmenin ve 92 öğrencinin pozitif olduğunu ve 74 sınıfın da karantinaya alındığını bildiren Vardal, açıkladıkları bu rakamların düşük olmasının nedeninin test yaptırılmaması olduğunu söyledi.

'TEST YAPTIRMIYORLAR'

Yoksul mahallelerde bulunan okullardan hiç karantina bilgisinin gelmediğini dile getiren Vardal, “Bu okullarda her gün 6-7 öğrencinin hasta olduğu gerekçesiyle okula gelmediğini biliyoruz. Aileler çocuklarını hastaneye test yaptırmaya götürmüyorlar. Bunun sebebi de ailelerin işsiz kalma endişesi. Çünkü eğer çocuk pozitif çıkarsa ve karantinaya girerse işe gidemeyecek ve işe gidemezse de patron işten çıkartacak. Bu nedenle çocuklarına test yaptırmıyorlar” sözlerini kaydetti. Vardal, söz konusu okullarda filyasyon ekiplerinin test yapmasını talep ederek, “Yapılan testler sonucunda bizim açıkladığımızdan daha fazla vaka olduğu görülecektir” dedi.

'DAHA KOLAY YAYILACAK'

Okullardaki temizlik ve güvenlik personelinin yetersiz olduğuna ve bu konuda bir aydır hiçbir adım atılmadığına değinen Vardal, soğuk havaların etkisini yavaş yavaş gösterdiğini belirtti. Vardal, sözlerine şöyle devam etti: “Havalar soğudukça pencereler kapanacak. Böylece sınıfların havalandırılması mümkün olmayacağı için salgın daha kolay yayılacaktır. Bu da vaka sayılarının artmasına neden olacaktır” şeklinde konuştu. Vardal, “Sınıfların havalandırılmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hala bir çalışma göremedik.”