Haber/ Didar DEMİRCİ

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 1 Nolu Şube ofisinde yaptığı basın açıklamasında, okullardan korona virüs vakalarının gelmesine Bakan Ziya Selçuk’un ‘dedikodu’ diyerek cevap vermesine tepki gösterdi. Eğitim Sen İzmir Şubelerinin Başkanları, dedikodu değil gerçek diyerek karşılık verdi. Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, basın açıklaması öncesinde bir hatırlatma yaparak, “Öğretmenler hakkınız ödenmez noktasından, bir yük olarak görülmeye başlandığı bir noktaya geldi. Geçmişte de, ‘Cami avlusunda ağzını açmış yem bekleyen güvercin olduk, bir dönem yata yata maaş alanlar olduk, bir dönem de akıllı tahtalar öğretmenleri duman etti. Şimdi de bir yük olduk. MEB tarafından hep böyle olduk” dedi.

Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin ise, öğretmenlerin yüz yüze seminerlere gelmeye başladıkları dönemde korona virüse yakalandıklarını söyleyerek, il, ilçe ve okul müdürlerinin birbiri arasında iletişim kopukluğu olduğunu gördüklerinin altını çizdi. Özcan, “Son dönemlerde ipin ucu kaçtı. Her şey kendiliğinden geçen bir süreç yaşıyoruz” diye konuştu.

18 Milyonu aşkın öğrenci söz konusu

Konuşmaların ardından basın açıklamasına geçen Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, Türkiye’de salgın dolayısıyla eğitimin ertelenmesinin 18 milyonu aşkın öğrenciyi ve 1 milyonu aşkın eğitim emekçisini etkilediğini hatırlattı. Beyazadam, “Her gün artan vaka sayıları, alınmayan önlemler ve ne olacağını bilememenin verdiği karamsar bir ruh hali toplumun genelinde yaygınlaşıyor. Mesleki çalışmaların uzaktan yapılmasının mümkün olmasına rağmen yüz yüze yapılmasında ısrar edilmesi ve yeterli önlemler alınmadan öğretmenlerin okullara çağrılması salgınla mücadelede yaşanan eksiklikleri göstermektedir” dedi.

MEB Hazırlıksız olduğunu gösterdi

Beyazadam, yaptığı açıklamada, MEB’in okulların açılması konusunda hazırlıksız olduğunu gösterdiğini ve bu konuda ayrıntılı bir planlama yapmadıklarını ve de bir ek bütçe ayıramadıklarını söyleyerek, ‘Okullarda bulunmanın yarattığı sağlık riskleri ile baş etmek tek tek eğitim emekçilerine ve öğrencilere bırakılmış durumda” ifadelerini kullandı.

İzmir’de 9 okulda vaka çıktı

Okulların 21 Eylül’de açılması durumunda nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı geçtiğimiz hafta gördüğümüzü dile getiren Beyazadam, okullardan vaka haberleri geldiğini yineleyerek, İzmir’de vaka bulunan okulları şu şekilde sıraladı; “Karabağlar Tahir Merzeci OO, Karabağlar Şht. Muhtar Mete SERTBAŞ OO, Bornova Gül Sefa KAPANCIOĞLU AL, Şht. Erol OLÇOK AİHL/OO, Şht Onb. Ali Güner YEŞİLBAĞ OO/İO, Kemalpaşa Armutlu Veli Üzümcü İO, Buca AL, Meşkure Şamlı OO, Çakabey İHOO, İsmail Şekip UYAL OO.”