İzmir'de il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde açıklama yapan Eğitim-İş Şubeleri yeni müfredat ile bilimsel ve laik eğitimin yok edilmeye çalışıldığını söyledi.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir’de 700 bine yakın öğrenci, önümüzdeki pazartesi günü ders başı yapacak. Yeni dönem, birçok soruna da gebe. O sorunlara dikkat çekmek isteyen Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube üyeleri, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanırken, diğer şubeler de ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde aynı saatte açıklamalarda bulundu. 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım, eğitim alanında yaşanan sıkıntıları alt alta sıraladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitimindeki acil sorunlara çözüm bulması gerekirken bunun yerine yangından mal kaçırırcasına yeni bir müfredat hazırlama işine soyunduğunu aktaran Yıldırım, müfredat çalışmalarında, eğitim-bilim uzmanlarının, üniversitelerin ve demokratik kitle örgütlerinin tümünün değil, yandaş sendikaların ve MEB Bakanı İsmet Yılmaz’ın ifadesiyle 100 bine yakın öğretmen ve velinin görüşünün alındığını söyleyen Başkan Yıldırım, “Bu 100 bin öğretmen ve velinin kim olduğu en az müfredatın kendisi kadar karanlık. AKP’nin siyasi söylemlerinin direkt ya da dolaylı şekilde yer bulduğu, her vesileyle 15 Temmuz’un hatırlatıldığı, din ağırlıklı içeriklerin artırıldığı müfredatta; pozitif bilimlerin öğretimi geriletilmiş ve Atatürkçülük kavramı gölgeye itilmeye çalışılmış” dedi.

SÜPER İMAM HATİP!

mufredat-(2)Milli Eğitim Bakanlığı'nın Mayıs ayında Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgeleri'ni yayımlandığını belirten Yıldırım, Haftalık çizelgelerde ortaya çıkan en göze çarpan mesele süper imam-hatiplerin geliyor oluşu. Fen ve sosyal bilimler programı uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yabancı Dil Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Spor Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sanat Programı Uygulayan Anadolu İmam Hatip Lisesi gibi yeni kavramlar türetilmiştir” dedi. 2016-2017 eğitim öğretim yılında, 45 bin 678 öğretmenin meslekten çıkarıldığını anımsatan Adem Yıldırım, 15 Temmuz öncesinde 120 bin civarında olan MEB’deki öğretmen açığının, 15 Temmuz darbesinden sonra ilan edilen OHAL ve KHK’lerle açığa almalar ve ihraçlar sonucunda iki katına çıktığını söyledi. MEB’in kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek doğrudan torpil anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getirdiğini vurgulayan Yıldırım, bu eğitim-öğretim yılında öğretmen açığının ücretli öğretmenlik ile kapatılmaya çalışıldığını belirtti.