Haber/ Didar DEMİRCİ

Türkiye'de, 17 günlük tam kapanma süresi sona erdi. Tam kapanma sonrasında İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayınlayarak yeni sürecin çerçevesini oluşturdu. Yayınlanan genelgede eğitim öğretim faaliyetleri için, “Halihazırda faaliyetlerine devam etmekte olan kreşlerle birlikte Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan değerlendirmeler çerçevesinde kademeli normalleşme döneminde anaokulları da faaliyetlerine devam edecek olup diğer tüm okul ve sınıf seviyeleri için Milli Eğitim Bakanlığınca kamuoyuna duyurulduğu şekilde uygulama sürdürülecektir” denildi. Bu doğrultuda, Eğitim İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Sevda Ketenci, açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, eğitim alanında çalışan temizlik personelinden öğretmenine kadar herkesin aşılanması gerektiğine dikkat çeken Ketenci, “Yüz yüze eğitime başlayacak eğitimciler derhal aşılanmalı” dedi.

Tam kapanma süreci heba edildi

Pandemide günlük vaka ve vefat sayısında dünya ülkeleri listesinin tepesine yer aldığımızı, tam kapanma sürecinde ise çalışan kesimin büyük bir çoğunluğunun yine işe gitmek zorunda bırakıldığını, iktidarın onayladığı gösterilerin en kalabalık biçimde gerçekleştiğini ve siyasilerin toplu iftar sofralarında olduğunu vurgulayan Ketenci, “Tam kapanma süreci bir dizi mantıksızlıkla heba edilmiştir” eleştirisini yaptı. Ketenci, “Ne olduğu belirsiz bu kapanma sürecinin ardından geleceği belirtilen kontrollü açılma sürecinin nasıl olacağı ise Pazartesi günü, yine tüm millete sürpriz yapılarak açıklanacaktır. Aşı tedariki konusunda yıllarca akıldan çıkmayacak bir beceriksizliğe imza atan hükümetin, aşılama gruplarını belirlerken eğitim emekçilerini önemsememesi, eğitime sarılması zor yaralar açmıştır” diye konuştu.

Rakamlarla oynamayın!

Öğretmen aşılamaları konusundaki son durumu paylaşan Ketenci, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmî/özel toplam 1 milyon 333 bin 122 eğitim çalışanı olmasına rağmen, sadece 499 binine aşı yapılabilmiş, bu süreçte çok sayıda eğitim emekçisi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Eğitim çalışanlarının aşılanmasının tamamlanmamasına ve kapanma sürecinin heba edilmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı 16 Mayıs'ta yaptığı yazılı açıklamada okul öncesi eğitim kurumlarında, özel eğitim okul ve sınıflarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, sınava gün sayan 8’inci ve 12’nci sınıfların kurslarında ayın 17'si itibariyle yüz yüze eğitime geçileceğini ilan etmiştir” dedi. Konuya ilişkin birkaç önemli noktaya dikkat çeken Ketenci, öğretmenlerin haricinde diğer okul çalışanlarının adının aşılama konusunda geçmediğine; okulların hijyen açısından düzenli periyotlarla denetlenmediğine ve temizlik malzemelerinin masrafının öğretmenlere yıkıldığına; eğitim çalışanlarının aşılamalarında yüzde 40 seviyelerine gelindiği yönündeki açıklamaların sadece öğretmenlerin bile yüzde 40’ına denk düşmediğine ve bu durumun rakamlarla oynamak olduğuna; Öğretmenler için açılan aşı randevularının yetersizliğine ve plansızlığına değinerek, “Yani ortadaki aciliyete rağmen eğitimcilere aşı önceliği tanımayan hükümet, eğitimcilere tanıdığı aşı miktarını da mantığa uygun programlayamamış, sınıfta kalmıştır. Ne yazık ki bu plansızlık, basiretsizlik öğretmenlerimizin canına kastetmektedir” diye konuştu.

‘Canımız üzerinden zar atmayın’

Yüz yüze eğitime geçilecek sınıf ve okulların neden son dakika açıklandığını ve neden daha önce ilan edilerek veli ve öğretmenlere hazırlanma imkanı verilmediğinin de cevabı bulunamayan sorular arasında olduğuna değinen Ketenci, “En kritik kararları dahi keyfiyetle ve son dakikada açıklamayı bir ritüel haline getiren hükümet, bu kararıyla da eğitim camiasını yok yere bir telaşa sürüklemiştir. Eğitim-İş olarak bir kez daha uyarıyoruz: Pandemi süresince eğitimi ikinci plana itip eğitim emekçilerini aşıda öncelikli tutmadınız. Eğitimi bir uzaktan, bir yüz yüze sürdürerek yapboza çevirdiniz. Birçok öğrencinin eğitimden, birçok öğretmenin de yaşamdan kopmasına yol açtınız. Şimdi pandemideki tablo hâlâ ağır olmasına rağmen aşılamayı beceremediğiniz eğitimcilerle yüz yüze eğitime geçileceğini ilan ettiniz. Eğitim çalışanlarının canı ve toplum sağlığı üzerinden zar atmayın! Yüz yüze eğitim, tüm eğitim emekçileri aşılanmadan, canından endişe etmeden insan yetiştirebilecek hale gelmeden başlatılamaz! Açık olacağını ilan ettiğiniz okul ve sınıfların eğitim emekçilerini derhal aşılamanız ve sonrasında bu aşılamayı tüm eğitim camiasına yaymanız şarttır. Aksi her uygulama, cinayetten farksız olacaktır” dedi.