Hacıbektaşlı Mahallesi köylülerinin, Jeotermal Enerji Santrali (JES) Projesine karşı direnişine jandarmanın müdahale ettiğini hatırlatan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), köylülere dava açılmasına tepki gösterdi. Konuya ilişkin EGEÇEP Yürütme Kurulu, şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği gibi Manisa Salihli Hacıbektaşlı mahallesinde yapılması planlanan Jeotermal Elektrik Santrali Projesi’ne (JES) karşı havasını, suyunu, toprağını savunan Hacıbektaşlı köylüleri, sürdürdükleri direniş ve hukuksal mücadeleler sonucu JES projesini iptal ettirdiler.

Ancak, bu haklı ve meşru mücadeleleri sırasında kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk demeden jandarma tarafından biber gazı sıkılarak ve darp edilerek gözaltına alındılar. Yine de mücadeleden vazgeçmeyerek direnişlerini ve hukuksal mücadelelerini sürdürerek hep birlikte yılmadan, baskılara boyun eğmeden topraklarını savunmaya devam ettiler.

Şimdi Jeotermal Elektrik Santrali (JES)‘ne karşı toprağını, havasını, suyunu, yaşamını savunan Hacıbektaşlı halkı, “Köyümüzde JES değil, sağlık içinde doğayla barışık yaşamak istiyoruz” dedikleri için yargılanıyorlar.

Oysaki yargılanması gerekenler Hacıbektaşlılar değil, “ÇED gerekli değildir” kararı verenler, toprağını savunan köylülere biber gazı sıkılması ve gözaltına alınmaları emrini verenlerdir. Bu yağma düzenine karşı direnen, havasını, suyunu, toprağını savunan insanların yargılanmaları asla kabul edilemez.

EGEÇEP olarak, Hacıbektaşlı köylüleriyle dayanışma içinde olacağımızı ve onları yalnız bırakmayacağımızı bu vesileyle bir kez daha hatırlatıyor, 22 Ekim 2020 Perşembe günü saat 09:00’da Salihli Adliyesi’nde olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Bütün yaşam savunucularını da Hacıbektaşlı köylüleriyle dayanışmaya çağırıyoruz.”