Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) her ay bir ilçe belediye başkanını ağırlayacağı toplantılarının ilk konuğu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur oldu. İGC Karataş Lokali’nde gazetecilerle buluşan Batur, İGC ile ortak düzenleyecekleri 3'üncü Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması ile ilgili bilgi verirken, göreve geldiği günden bugüne kadar Konak’ta yapmış olduğu çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması ile ilgili konuşan Başkan Batur, yarışmanın bu seneki temasının şiddet olduğunu belirterek, “Ülkemizde şiddetin boyutları öyle noktaya geldi ki şiddet üreten bir toplum olduk. Maalesef bunları eleştiren bunları kamuoyu önüne getiren bir konu seçildi. 16 Aralık’a kadar eserleri alacağız. Daha sonra jüri tarafından değerlendirilmesi süreci var. Çizim tekniği serbest olacak. Başka bir yarışmaya katılabilir eserler olabilir ama ödül almaması önemli. Bu yıl dereceye giren değerli sanatçılara plaketin yanı sıra para ödülü vermeyi planladık. Ödüller; birinciye 5 bin TL, ikinciye 3 bin TL, üçüncüye 2 bin TL olarak belirendi. Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü de olacak. Ödülü bin TL olacak. 3 gazeteciye de özel ödül verilecek, ödülü 750 TL olacak. Dereceye giren karikatüristlere ödülleri 11 Ocak’ta Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek törenle takdim edilecek. Sonrasında ise karikatürler bir albümde toplanacak” dedi. Yarışmayla ilgili konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen ise, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın Sema Pekdaş’ın başkanlığı döneminde başlayan bir yarışma olduğuna dikkat çekerek, “Geçtiğimiz senelerde beklentinin üzerinde bir katılımla karşılaştık. Amacımız yarışmayı uluslararası platforma taşımaktı. Bu yarışma bizim için çok önemli. Cemiyetin prestiji haline gelen etkinliklerden biri. Yarışmaya binleri aşan başvuru oluyor. Bu yıl ki afişimizde Eflatun Nuri karikatürümüz var. Temamızı ifade eden bir karikatür” diye konuştu.

Anjiyoya ihtiyacı var

6 aylık süreçte Konak’ta yürüttükleri projeler hakkında da bilgi veren Batur, “Konak İzmir’in kalbi ama kalbi biraz eskimiş durumda. Anjiyo yapılması gerekiyor. Tunç Başkan, burayı tiyatroya benzetiyor ama üst mahallelerdeki hizmet alanında sıkıntı yaşayan mahallelerde hizmet özlemi var. Gültepe planları diye adı geçen 300 hektar alanın planlaması yapılmıştı Narlıdere’de kentsel dönüşümdeki tecrübemizi bu alanlara yansıttık. Beştepeler dediğimiz, Zafertepe ve 15 tane mahallede de kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattık. Sadece planlama değil, vatandaşla belediyenin, kurumlarla belediyenin daha iyi noktaya gelmesi için çalışmaları yürüttük. Konak en fazla esnafın olduğu yer ama esnaf odamız yoktu. Şimdi eski bir esnafımızı başa getirdik. Odamızı kurduk. Devam eden projeler vardı, onları hızlandırdık. Pazar yeri, semt merkezi, düğün salonu, kreş yapacağız. Onları da yılbaşına kadar tamamlayacağız. Kadriye mahallesinde de bunu yapacağız" dedi.

Mahallerde değişim

Roman mahallerinde de değişimler yapacaklarını ifade eden Batur, şu ifadeleri kullandı: "Bizim, çocukları okula yönlendirecek bir kreş yapmamız lazım. İkincisi; bu mahallerden madde bağımlılık seviyesi yüksek. Biz, Konak'ta roman meclis üyelerimizle madde bağımlılığı yaşayan çocuklarımıza yönelik projelerimiz var. Bir Roman Kültür Merkezi yapıyoruz. Bu merkezi altı ay sonra tamamlayacağız."

Agora'da amfi tiyatro

Konak’ta, kentsel dönüşüm ve tarihi değerlerin ortaya çıkarılması hedefleri olduğunu dile getiren Batur, “Bunlardan bir tanesi Kemeraltı. Büyükşehir belediye başkanımızın da tarihi değerlere bakış açısı benimle paralellik taşıyor. Biz Konak Belediyesi olarak ne yapılması gerekiyorsa yapıyoruz. Yol haritasında önceliğimiz Konak Pier’den çıkıp, Kemeraltı’na çıkan aks ve turistlere agorayı gezdirebileceğimiz bir alan. Agora’da çok önemli bir kazı var. Harika bir amfi tiyatro çıktı ortaya. Konak Belediyesi kazı grubuyla bir çalışma yapacağız. Çocukları o kazı alanının içine sokacağımız bir prefabrik projemiz var. Çocuklar orada kazı çalışmalarının içine girebilecek. Amfi tiyatro muhteşem, 11 basamağı bulundu. 20 bin kişilik olduğu tahmin ediliyor. Körfezden baktığınızda bu amfi tiyatro kentin kimliğini değiştirecek” dedi.

Damlacık için toplanacaklar

6 aylık süreçte belediyeden kimseyi işten çıkarmadığının altını çizen Batur, “Sadece emekli olanlara yardımcı oluyorum. Zaten kendileri ayrılmak istiyorlar. Zaten burayı bir CHP’li belediyeden devraldık. Fazla değişime gerek yok. Liyakata bakıyoruz. İşini iyi yapmasına bakıyoruz" diye konuştu. Damlacık’ta Konak Tüneli’nin yapılmasının ardından yaşanan sorunların çözümü ile ilgili de konuşan Batur, “Damlacık’la ilgili önümüzdeki hafta içinde Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi olarak bir toplantı yapacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşması sonrası İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyelerinin sorularını da yanıtlayan Batur, Eşrefpaşa pazar yerinin değiştirileceği soruya şu yanıtı verdi: "Eşrepaşa tarihi yeri olan bir yer. Pazar yerinin hemen arkasında büyük bir otopark var. Büyükşehir belediye başkanımızla takas konusundaki yazışmalar devam ediyor. Pazar yerini otoparka taşıyacağız ve o bölgeye yarar sağlayacak bir semt merkezi ve proje merkezi inşa edeceğiz" diye konuştu.

Uluslararası basın merkezi talebi

Cemiyet üyeleri, Konak Belediye Başkanı Batur’dan, gazetecilerin gün içinde çalışabilecekleri ve zaman geçirecekleri bir basın merkezi talebinde bulundu. Dikmen, “ Çok güzel bir AB projemiz var. Biz bu projeden yola çıkarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den bir talebimiz oldu. Uluslararası bir basın merkezi olmasını arkadaşların ihtiyaçları olduğunda gelecekleri, haber yazacakları ulusal ve uluslararası gündemi takip edecekleri bir merkez istediğimizi ilettik. Bu merkezin ulusal düzende olmasını ve başka kentlerden ya da ülkelerden gelen gazetecilerin istedikleri yayınları yapabilecekleri olanaklara sahip olması gerektiğini söyledik. Kendisinden geri dönüş bekliyoruz. Bu anlamda Abdül Batur'dan da destek istiyoruz” diye konuştu.