Haber/ Gökçe ADAR

Karikatür dünyasına kazandırdığı eserleriyle Türk Karikatür Sanatı’nın usta ismi Eflatun Nuri anısına İzmir Gazeteciler Cemiyeti Karataş Basın Merkezi ve Lokali önünde, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un katılımıyla heykeltıraş Harun Atalaymanın yaptığı Eflatun Nuri büstünün açılışı yapıldı. Açılış törenine, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı. Açılışta konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, gazetecilerin zorlu süreçten geçtiğini ve bu süreçte karikatürlerin anlamının büyük olduğunu ifade ederek, "Teknoloji medyaya büyük katkı veriyor. Ancak bu katkıyı verirken gazetecilik ne yazık ki geriliyor. Türkiye sıralamasında ifade özgürlüğünün, hukukun, bağımsızlığının, düşüncenin özgürlüğünün en gerilerde sayılan ülkeler arasındayız. Gazetecilikte işsizlik de git gide artıyor. Tüm bu süreçte gazeteciler direniyor. İşte tam da bu noktada karikatürün önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü o; en cesuru, en doğruyu, düşünceye sevk ederek vurguluyor" dedi.

Minnet duyuyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin düşüncesine Konak Belediyesi'nin sahip çıkmasının kendileri için mutluluk verici olduğunu dile getiren Dikmen, "Bugün İzmir basınında yer etmiş karikatüristlerin hocası özelliğini taşıyan Eflatun Nuri için oluşan bu düşünceye sevgili başkanımızın sahip çıkması bizim için çok önemli. Bütün kente hakim bir semtte herkesin gözü önünde bu büstü açabildiğimiz için Konak Belediyesi Başkanı Abdül Batur'a minnet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Uluslararası hale getirmeye çalışacağız

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise, Eflatun Nuri'nin Karataş semtinde uzun yıllar yaşadığını hatırlatarak, "Çok değerli bir sanatçı, düşüncelerini fikirlerini çizerek anlatmayı seçmiş çizgi ile mizahı buluşturmayı ustalık haline getirmiş çok değerli büyüğümüzün bu şekilde anılması ve gelecek kuşaklara aktarılması, belediyemiz ve gazetecilik açısından çok önemli. Bundan sonra da Eflatun Nuri Karikatür Yarışması'nı uluslararası bir hale getirmeye çalışacağız. Her sene aynı şekilde değil biraz daha üzerine katarak çalışacağız. Bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı. Eflatun Nuri'nin kızı Sema Çağlar ise, duyduğu mutluluğu dile getirerek, babasının büstünü gördükten sonra gururlandığını ifade etti.