Haber/ Özge GÜNERKEN

İngiltere’nin Brighton kentinde bulunan Sussex Üniversitesi araştırmacılarının köpekler üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir çalışma ilginç sonuçları ortaya çıkarttı. 42 farklı köpek ırkı üzerinde yapılan araştırma, köpeklerin tahmin ettiğimizden çok daha olağanüstü canlılar olduğunu kanıtladı.

Biology Letters adlı dergide sonuçları yayımlanan çalışmada öncelikle köpeklerin konuşma dilini ne kadar anladıkları incelendi. Çalışmada, köpeklerin sadece sahiplerinin komutlarını değil başka insanların da söylemek istediklerini anlayabildikleri; üstelik “gel, gol” “baş, taş” “al, kal” gibi ses açısından benzer kelimeleri bile ayırt edebildikleri görüldü. Köpeklerin ayrıca dil konusunda kendilerini geliştirebildikleri ve ilk defa duydukları bir kelime olduğunda onu anlayabilmek için odaklandıkları da gözlemlendi.

Köpeklerin insan dilini anlaması aslında bilimsel açıdan önemli bir sonucu da ortaya çıkarttı. İnsanlar, seslerden karmaşık bir dil yaratabilen bir canlı. Köpeklerin, insan gibi konuşamasalar da dillerimizin bu kompleks yapısını çözebilmiş olması ve benzer kelimeleri ayırt edebilmeleri onların zeka düzeylerinin tahminlerimizden çok daha yüksek olduğunu kanıtladı.

Öğrenmeye de yardım ediyorlar

Köpeklerle ilgili bir başka araştırma ise Kanada’da Brock Üniversitesi ile British Columbia Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Bu araştırma sonunda terapi köpeklerinin çocukların okumayı öğrenmesine yardımcı olabildikleri gözlemlendi. 1., 2. ve 3. sınıfa giden ve okumayı yeni öğrenen ya da sökmede zorlanan bir grup çocuk ele alındı. Çocukların yanlarında bir köpek varken çok daha rahat ve uzun süre kitap okudukları, okuma eylemini gerçekleştirebilmek için motive oldukları görüldü.

Köpeklerin streste ve sıkıntıda olan insan dostlarının imdadına koştuğunu anlatan araştırmacılar, onların varlığının okuma sürecini çocuklar açısından daha keyifli hale getirdiğini belirtti. Aynı zamanda bir köpeğin insanı asla yargılamadığını da hatırlatan bilim insanları, bu nedenle çocukların rahatlayarak ve aynı zamanda da odaklanarak okumada yaşadıkları sorunları daha kolay aşabildiklerini kaydetti.

Köpek sahipleri uzun yaşıyor

Köpekler sadece zeki yardımcılar olmakla kalmıyor aynı zamanda varlıkları insan sağlığına da olumlu etki ediyor. 70 yıllık bir zaman dilimini kapsayan toplam 10 araştırmanın sonuçları köpek sahibi olmanın ömrü uzattığını bilimsel açıdan kanıtladı.

10 araştırmanın sonuçları Toronto Üniversitesi Mount Sinai Hastanesi’nden bilim insanları tarafından incelendi. Sonuçlar Circulation Dergisi’nde yayımlandı. Yaklaşık 4 milyon insanın sağlık bilgilerinin değerlendirildiği çalışmada araştırmacılar, köpek sahiplerinin, köpeği olmayan insanlara kıyasla, 10 yıllık bir takip süresi boyunca herhangi bir sebeple ölüm riskinin yüzde 24 oranında daha düşük olduğunu buldular. Köpek sahiplerinin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin de yüzde 65 oranında daha az olduğu saptandı. Bunun yanı sıra köpeklerin travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları olan kişilerin de iyileşmelerine olumlu etki yaptığı görüldü.