Araştırmacı televizyon gazetecisi Uğur Dündar'ın hayatını anlatan belgeselin ilk gala gösterimi İzmir'de yapıldı. Ahmed Adnan Sanat Merkezi'nde saat 21.00'de başlayan etkinliğe vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Etkinliğin başlamasından üç saat önce sanat merkezi önünde uzun kuyruklar oluştu. 1200 kişilik salon tamamen doldu. İçeriye giremeyen yüzlerce kişi belgeseli bahçeye kurulan dev ekrandan izledi. Gecenin onur konuğu Uğur Dündar galaya eşi Yasemin Dündar ve çocuklarıyla birlikte katıldı.

Soyer de katıldı

Dündar Ailesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer ile yanyana oturdu. Etkinliğe vatandaşların yanısıra İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purçu, Tacettin Bayır, Atila Sertel, Kani Beko, CHP eski Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Bergama'nın eski belediye başkanı Mehmet Gönenç, CHP İzmir İl Başkan Yardımcıları Mert Can Malkoç, Cüneyt Oğuz ve Harun Düşenkalkan ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Belgeselin anlatıcıları arasında yer alan kişilerden Orhan Baykal, Atilla Köprülüoğlu, Murat Ergün de oradaydı.

Eğitime bağışlanacak

Gecenin sunuculuğunu Nazlı Deniz Tan gerçekleştirdi. Belgeselin yönetmeni Gökmen Ulu kısa bir sunum yaptı. Sahneye çıktığında uzun süre alkışlanan Ulu, sözlerine, belgesel gösterimlerinin startını güzel başlangıçlar kenti İzmir'den vermenin ayrıcalıklı mutluluğunu yaşadıklarını belirterek başladı. Ulu, belgeseli Uğur Dündar ekolünü geniş kitlelere anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak için yaptıklarını vurguladı. Ulu, ticari amaç taşımadan yaptıkları belgeselin, ileride oluşacak olası yayın gelirlerinin bütün telifini eğitime bağışlayacaklarını söyledi.

Gökmen Ulu'nun konuşmasının ardından dev ekranda film izlendi. Dündar ailesi, Soyer ailesi ile beraber belgeseli beşinci sıradaki koltuklarda seyretti. Belgeselin finalinde Uğur Dündar, eşi Yasemin Dündar ile çocukları gözyaşlarını tutamayarak birbirlerine sarıldı. Salondaki bütün seyirciler ayağa kalkarak yönünü Uğur Dündar'a döndü ve uzun süre alkışladı. Dündar, “Başta sevgili kardeşim Gökmen Ulu olmak üzere, benim meslek hayatımda ve buradaki yaşamımda önemli yerleri olan, bu belgesele emeği ve katkısı olan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.

Bir tek sizin önünüzde eğildim

Dündar şöyle konuştu: “Yarım asırdır bir tek gücün önünde eğildim. Başka hiçbir güç beni eğip bükemedi. Sizin gerçekleri öğrenme hakkınız önünde eğildim. Bizi eğip bükmek isteyenlerin hakikatin önünde eğilmek zorunda kaldıklarını gördük. Hep böyle oldu ve hep böyle olacak. En umutsuz anlarda, geride bıraktığımız yıllarda toplumun büyük karamsarlığa düştüğü, korku imparatorluklarının kurulduğu, cadı avlarının yaşandığı o ürkütücü süreçlerde hiçbir zaman umudumu kaybetmedim, hep size umut vermeye gayret ettim. Son kitabımın adını da ‘Güneş ufuktan şimdi doğar' koydum. Gördük ki her şey çok güzel olabiliyormuş.”