İzmir'de yaşayan Mustafa Erdek ve Gülay Erdek çiftinin, ikinci çocuğu Tolga Erdek, down sendromlu olarak dünyaya geldi. Hamileliği çok rahat geçen anne Gülay Erdek'e doktoru, oğlunun down sendromlu olduğuna dair herhangi bir bilgi vermedi. Doğum sonrası oğlunun özel gereksinimli olduğunu öğrenen Baba Mustafa Erdek'in ise dünyası yıkıldı. Down sendromuna dair hiçbir bilgisi olmayan baba Erdek'in, oğluna alışması hiç kolay olmadı. Hayal kırıklığına uğradığını ve doğumdan çok sonra oğlunu kucağına almaya başladığını anlatan baba Erdek, eşine ise bu durumu 5 ay sonra söylediğini ifade etti. Eşi Gülay Erdek'in, Tolga 5 aylıkken, onun down sendromlu olduğunu öğrendiğini söyleyen baba Erdek, yaşadığı süreci, şöyle anlattı: “Tolga'yı hemşirenin kucağında görünce dünyam yıkıldı. Ne yapacağımı bilemedim. Hayal kırıklığı yaşadım. 5 ay boyunca eşime, oğlumuzun down sendromlu olduğunu söyleyemedim. Kucağıma, Tolga'yı alamıyordum. Durum böyle olunca, eşim bende bir tuhaflığın olduğunu anladı. Tolga'nın down sendromlu olduğunu söylemek zorunda kaldım. Onun da kabullenmesi tahminimden zor oldu.”

EN SEVİLEN ÇALIŞAN

Down sendromlu Tolga büyüdükçe, yaşıtlarından hiçbir farkının olmadığı görünür olmaya başladı. Küçük yaşında bile, kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor, tek başına yemek yiyebiliyor, arkadaşlık kurabiliyordu. Durum böyle olunca baba Mustafa Erdek, oğlunun çalışabileceğini düşünerek, onun için iş aramaya başladı. Baba Erdek, bir alışveriş merkezinde bulunan, BİG CHEFS kafe ve restoranın Balçova şubesinde oğluna iş buldu. Down sendromlu Tolga, kısa süre içerisinde kafede çok sevilerek, herkesin takdir ettiği ve beğendiği bir çalışan haline geldi. Garson olarak çalışan Tolga; çay, kahve gibi şiparişlerin götürüldüğü tepsileri, çiçek ve şekerlemelerle süslemeye başlayınca, 'Sunum Şefi' unvanını aldı. Yaptığı sunum tepsileriyle, müşteriler tarafından kısa sürede farkedilen Tolga, müşteriler tarafından kafenin en çok teşekkür alan personeli oldu.

MÜDÜRÜ GÖNDERMİYOR

Türkiye genelinde tüm şubelerde en çok övgüyü Tolga'nın aldığını ve Tolga'nın her şubeden istendiğini ifade eden Balçova BİG CHEF Şube Müdürü Recep Kol, “Tolga, çok uyumlu bir çalışan, çok hızlı ve söylediklerimizi çok iyi algılıyor. Gelen müşterilerimiz, çoğunlukla Tolga'dan özel servis istiyor. Çok güzel sunumlar hazırlıyor. Çalışma arkadaşlarıyla da çok iyi anlaşıyor. Kafenin göz bebeği. İzmir'deki diğer şubelerin müdürleri, Tolga'yı kendi şubelerine transfer etmek istiyor ama biz bırakmak istemiyoruz. Tolga, kafenin eli, kolu, ayağı her şeyi. Kafenin masalarında dilek, şikayet ve öneri formları var. Gün sonunda bu formları okuduğumuzda, her formun Tolga için doldurulmuş olduğunu görüyoruz. En çok övgüyü alan çalışanımız. Onunla çalışmak bizim için büyük gurur” diye konuştu. Gökçe ADAR

'Babam, benim kahramanım'

Babasının desteği sayesinde başarılı olduğunu ifade eden Tolga Erdek, çalışmayı çok sevdiğini söyledi. Erdek, “Babam, benim kahramanım. Bu kadar başarılıysam onun sayesinde. Babam, sayesinde hayatı sevdim. O benim en iyi arkadaşım” diye konuştu. Çalışma hayatından da bahseden Tolga, “Sabah erkenden kalkıyorum. İşime geliyorum. Buradaki arkadaşlarımla sohbet ediyorum. Müşterilerime siparişlerini hazırlarken, içerisine sevgimi katıyorum. İşimi, çok seviyorum” dedi.