Haber/ Didar DEMİRCİ

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi ile Tarım Orkam-Sen İzmir Şubesi Kovid 19 sürecine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde gerçekleşen toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda acilen dönüşümlü çalışmaya geçilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları ile özel sektörde çalışan Ziraat, Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendislerinin öncelikli meslek grubu kabul edilerek, acilen Kovid-19 aşılamalarına dahil edilmesi çağrısında bulunuldu. Ortak açıklamayı okuyan Topal, bazı kurumlarda dönüşümlü çalışmanın yöneticilerin inisiyatifine bırakıldığını ve İzmir’de Tarım Bakanlığına bağlı birçok kurumda idareci kararıyla dönüşümlü çalışma modeline geçilmediğini ifade etti. Öte yandan pandemi sürecinde tarımın öneminin artığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, bu nedenle tarımda çalışan ve sahada olan herkesin aşı önceliğine alınması gerektiğini vurguladı.

Genelgeye uyulmuyor!

Tarım emekçilerinin salgın sürecinde canla başla emek harcadığına dikkat çeken Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, “Son yayınlanan 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesinde olduğu gibi dönüşümlü ve esnek çalışma modeline geçilerek, 10 yaş altı çocuğu olan kadın çalışanlarla birlikte 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan çalışanlara idari izin verilmesine karar verilmiştir. Her ne kadar bunlar hastalıkla mücadele için olumlu adımlar olsa da uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışmayı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin dönüşümlü çalışma kararını yöneticilerin inisiyatifine, hatta vicdanına bırakması nedeniyle, önlemler kimi işyerlerinde hiç uygulanmamış, kimisinde ise kısmen uygulanmıştır. Ayrıca belirtmek isteriz ki ebeveyn izninin sadece kadın çalışanlara sağlanması çalışma hayatında cinsiyet eşitsizliğine neden olmaktadır” sözlerini kaydetti. Ayrıca Topal, “Bugün İzmir’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere meslektaşlarımızın ve üyelerimizin bulunduğu Tarım Bakanlığına bağlı birçok kurumda idareci kararıyla dönüşümlü çalışma modeline geçilmediğini görmekteyiz” dedi.

En basit önlemlerde bile eksik kaldılar

Kamu kurumlarına getirilen önlemlerin sadece ülke genelinde tırmanışa geçen vaka sayılarına karşı bir önlem olmadığına dikkat çeken Topal, “Bu uygulamanın personel bakımından işten kaçmak için bir fırsat olmadığı hem çalışanların sağlığı için hem de işlerin sağlıklı yürütülebilmesi için önemli bir önlem olduğu acilen kavranmalıdır. Bizlerin ve tüm çalışan arkadaşlarımızın talebi az kişiyle temas edilebilen çalışma ortamlarıdır. Sürecin başından beri hastalıktan korunmak için alınması gereken en basit önlemlerde bile eksik kalındığını görmekteyiz. Özellikle genel temizlik hizmetlerinin yetersiz olduğunu, gerekli temizlik sarf malzemeleri, dezenfektan, maske gibi zaruri ihtiyaçların karşılanması gerektiğini her seferinde dile getirdik. Fakat bugün görmekteyiz ki aynı sorunlar hemen hemen tüm kurumlarda hala devam etmektedir. Malzemenin olduğu yerlerde de ne yazık ki temizlik personelinin yeterli sayıda olmaması çalışma ortamlarının hijyenlerinin sağlanmasını sekteye uğratmaktadır. En basit temizlik önlemlerini bile alamayan, çalışanlarını 6-7 kişilik daracık odalara mahkum ederek personelinin hayatını hiçe sayan yönetimlerin, sosyal mesafe, maske ve hijyen denetiminde baş rol oynaması da hastalığa karşı alınan önlemlerin ne kadar göstermelik olduğunun adeta kanıtıdır” diye konuştu.

‘Acilen öncelikli gruba dahil edilmeli’

Topal ayrıca, “Pandemi süreci boyunca evimize sağlıklı gıdanın ulaşmasını sağlayan Tarım faaliyetlerinin sekteye uğramaması için dişini tırnağına takan bütün Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanlarının ve özel sektörde çalışan Ziraat, Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendislerinin de acilen aşı için öncelikli meslek gruplarına dahil edilmesi ülkemiz için hayati bir önem taşımaktadır” dedi. Sürece ilişkin Topal, 5 maddeden oluşan talepleri de şu şekilde sıraladı:

“1.Salgın süreci boyunca tüm hizmet binalarının oda, koridor ve tuvalet temizliği rutin bir şekilde ve titizlikle gerçekleştirilmeli. Personelin ihtiyaç duyduğu hijyen malzemeleri maske ve koruyucu teçhizat sağlanmalıdır.

2. İşyerlerindeki çalışma odalarında kararnamelerde belirtilen metrekarelere uyularak, fazla personelin bulunmaması, kalabalığın önlenmesi ve bulaş riskinin azaltılması için dönüşümlü çalışma modeline acilen geçilmelidir.

3. Eşi ister kamuda ister özel sektörde çalışsın erkek-kadın ayrımı yapılmadan tüm kamu personelini kapsayan, dönüşümlü ücretli ebeveyn izni, herhangi bir hak kaybı yaşanmaksızın hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir.

4. Gıda denetimi yapan personele dayatılan gıda denetim kotalarının acilen kaldırılarak daha sağlıklı ve uygulanabilir bir çalışma programı geliştirilmelidir.

5. Sağlıklı gıda devamlılığı, verimli tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için kritik bir noktada görev yapan bütün Tarım ve Orman Bakanlığı çalışanları ile özel sektörde çalışan Ziraat, Su Ürünleri ve Tütün Teknoloji Mühendislerinin öncelikli meslek grubu kabul edilerek, acilen Covid-19 aşılamalarına dahil edilmesi gerekmektedir.”