Gazetemize konuşan Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, bir türlü yapımı bitmeyen İzmir Şehir Hastanesi’nin önümüzdeki Temmuz ayında Sağlık Bakanlığı’na devredileceğini söyleyerek, uyarıda bulundu. 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle şehir hastanesinin yapımını üstlenen firmanın, hastaneyi Sağlık Bakanlığı'na teslim etmesini beklediklerini dile getiren Doğruyol, “Bu süreye kadar hastanenin bitmesini beklemiyoruz. Ancak, şehir hastanelerinin mevcut sağlık sistemini nasıl etkilediği hepinizin malumu. Bu nedenle yol yakınken bu yanlıştan dönülsün. Söz konusu bina bir şekilde kullanılır. Sonuçta kamuda binaya ihtiyaç var” sözlerini kaydetti.

'SİSTEME UYGUN DEĞİL'

Şehir hastanelerinin ve uygulamaya girecek olan yöntemin, Türkiye'deki sağlık sistemine uygun olmadığını ifade eden Doğruyol, Ankara’da hizmete giren şehir hastanesi nedeniyle 12 hastanenin kapatıldığını hatırlattı. İzmir’de de çevredeki hastanelerin yavaş yavaş kapatılacağını, Şehir Hastanesi'ne personel ve hasta nakli yapılacağını söyleyen Doğruyol, “İzmir’deki sağlık sistemi herhalde 2- 3 yıl toparlanamaz. Bunu hep beraber İzmir’de yaşayacağız. Sonuçta personelin yeri değişecek ve şu an şehir hastanesinin de ulaşım yönüyle sıkıntısı mevcut. Binayla ilgili de sıkıntıların olduğunu biliyoruz” diye konuştu. Doğruyol, “Tüm branşların şehir hastanesinde toplanması, devasa hastanelerin yapılması, ulaşım sıkıntısı olan bir yere gitmesi vatandaştan uzaklaşması ve talimat verilmesiyle birlikte de hastaların şehir hastanesine akışını sağlamak için çaba harcanması doğru bir yöntem değildir” dedi.

'PARAYLA REZİL OLUYORUZ'

Doğruyol, “2 bin yataklı bir hastanenin yönetilmesi de zor. Yani 100 yataklı 150 yataklı hastanelerin yönetilmesi daha güzel bir ortam” sözlerini kaydetti. Şehir hastanelerinin yapımı için müteahhitlere boşuna para verildiğini dile getiren Doğruyol, sözlerine şöyle devam etti: “Biz o müteahhitte 20 yıl fazladan neden kira ödüyoruz. Bu fazladan ödenen kira 80 milyonun cebinden çıkıyor. Biz devlet olarak 2.5-3 yıllık kira karşılığında oraya bir hastane yapamayacak kadar aciz miyiz? Neden özel bir müteahhitte veriyoruz?” 

Sirenlerinizi açın

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, kaskosuz görev yapan 112 ambulans sürücülerine de çağrıda bulundu. “Sirenlerinizi açarak görev yapın” diyen Doğruyol, “Öncelik siren açmama değil, can güvenliğidir. Ülkemizde 1 Ocak tarihinden bu yana kaskosuz olarak görev yapan yaklaşık 6 bin 400 ambulans sürücüsü araçların sirenlerini açarak görevlerini yapsın. Sağlık Bakanlığı yetkilileri de sürücülere talimat vermek yerine, keşke araçların kaskosunu bugüne dek yapmış olsaydı” diye konuştu.