Haber / Didar DEMİRCİ

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranını ve maaşların belirlenmesinde yetkili olan memur konfederasyonunu eleştirdi. Doğruyol, konuya ilişkin, “Yetkili olup, etkili olamayan memur konfederasyonun memur maaşları artışına hiçbir etkisi, katkısı yoktur! Gölge etmeyin yeter! Çalışanın yanında olmayıp, siyasetin kontrolünde olan sendikalardan memurun lehine bir şey beklemek hayalden öteye gidemez! Memur ve emeklilere verilen yüzde 7.33’lük zam her geçen gün daha da yoksullaşan memurları ekonomik çaresizliğe sürüklemektedir” dedi.

“İktidar ve yetkili sendika el ele vererek maaşları eritti”

12 Eylül 2010’da yapılan Anayasa Referandumunda, AKP’ye ‘kayıtsız şartsız, açıktan destek veren’ Memur Sen’in “Evet” propagandalarından birisinin de ‘Türkiye tarihinde ilk kez memurlara toplu sözleşme hakkı verileceği’ olduğunu hatırlatan Doğruyol, “2010 yılı referandumundan bu yana memurlara, öngörülen enflasyon oranlarında yapılan sözde zamlar ne hikmetse hiçbir zaman enflasyonun üzerinde olmamıştır. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının altında kalan zamlar her seferinde enflasyonla düzlenmiştir. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının da güvenilirliğini yitirdiği şu ortamda mevcut iktidar partisiyle yetkili sendika, el ele vererek memurların maaşlarının her geçen gün erimesine sebep olmuşlardır. 17-18 yıl önce yaklaşık 3 asgari ücret alan bir hemşireden, bu gün geldiğimiz yer yeni göreve başlayan bir hemşirenin yaklaşık bir asgari ücrete mahkum edilmesidir. Böyle giderse, birkaç yıl sonra memurlarımız asgari ücrete mahkum olacaklardır” diye konuştu. Doğruyol, asıl suçlunun yetkili sendikaya destek veren memurlar olduğunun da altını çizerek, “Yetkili sendikaya farklı gerekçelerle bir şekilde destek veren memurlarımızın bilmesi gerekir ki belki de günlük küçük menfaatler karşılığında üye oldukları sendika bu gün maaşlarının en az yarı yarıya inmesine sebep olmuştur” dedi.

“Vergi dilimi dışında tutulsun”

Gelinen noktada göreve yeni başlayan bir memur maaşının neredeyse asgari ücretle eşitlendiğini ve tüm memurların maaşlarıyla birlikte ödenen, seyyanen ödemelerin ise emeklilikte ayrıca bir sıkıntı yarattığını dile getiren Doğruyol, “Emekli olan memurun emekli maaşına etkisi olmayan sabit ödemelerin taban maaştan ayrı olmaması ve emekli maaşına etki etmesi yönündeki düzenlemenin bir an önce yapılması gerekmektedir. Sabit ücretlilerde bir yıllık asgari ücret toplamı kadar olan gelir vergi dilimi artışı dışında tutulmalıdır. Yani 2 bin 825 lira 90 kuruş X 12 = 33 bin 910 lira 8 kuruş. Diyoruz ki; Memur maaşlarının belirlenmesinde 11 iş kolunun 11’inde de yetkili olan sendikanın hükümetle masaya oturmasına, bir ay boyunca süren toplu sözleşmelerde, tiyatro oynamalarına gerek yoktur. Gölge etmeyin yeter. Elbette her bir bireyin bir dünya görüşü vardır. Ancak, bir sendikanın varlık sebebi, bir siyasi parti ise, yani siyasetin kontrolünde ise, haklarınızın masada bırakılmasına da göm yummak zorundasınız” şeklinde konuştu.