DİSK, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden performans düşüklüğü gerekçesiyle çıkarılan işçilerin işe iadesini istedi. Belediye önündeki eylemde adalet vurgusu yapıldı.


Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden; İzenerji, İzulaş ve Eshot’ta çalışan yaklaşık 50 personelin performanslarının düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarılmasına sendikadan tepki geldi. DİSK, Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı eylemle, işçilerin performans düşüklüğü gerekçesiyle değil, devlet ikramiyesini almak için açılan davalar nedeniyle çıkışlarının yapıldığını ileri sürdü. Açıklamayı yapan DİSK İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, Adalet yürüyüşüne atıfta bulunarak, “İşte böyle bir dönemde herkesin en önemli talebi haline gelen adalet için ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlatmış olduğu yürüyüş toplumun hemen hemen her kesiminin sahiplendiği bir mücadele oldu. Bizler de adalet istiyoruz” dedi. Yıldız, açıklamasında; “Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan işten çıkarmalar bu mücadele ve talebimizi geliştiren değil onu engelleyen, adalet mücadelesine zarar veren bir adımdır” ifadelerini kullandı.

HUKUK DIŞI BİR UYGULAMA

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun işten çıkarma gerekçesi olarak ‘verimlilik’ ve ‘performans’ yetersizliği gibi sebepler ileri sürdüğünü hatırlatan Yıldız, gerçeğin böyle olmadığını savundu. Başkan Yıldız ayrıca işten çıkarmaların işyerlerinde uygulanmakta olan toplu sözleşme hükümlerine aykırı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Toplu sözleşmeye göre bir işçinin işten çıkarılmasının koşulları bellidir. Bunun en önemli şartı ise Disiplin Kurulu’nun toplanması ve karar alınması gerekiyor. Oysa bu işten çıkarmalarla ilgili Disiplin Kurulu toplanmadı. Bu durum çok açık olarak hukuksuz bir uygulamadır. Performans gerekçesi ileri sürülen işçilere bugüne kadar performansları ile ilgili tek bir uyarı ya da ceza verilmedi. Bu durum çok açık olarak adaletsiz bir uygulamadır.” İşçilerin bir kısmına davaların geri çekilmesi karşılığında işe geri alınacaklarının söylendiğini ileri süren Arif Yıldız, ancak işçilerin bir kısmının davalarını geri çekmesine rağmen işe alınmadıklarını belirtti. Verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan Yıldız, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı belediye şirketi yönetimlerine seslendi. İşçilerin haklarını aramasının suç olmadığını, bu nedenle sokakta hep birlikte ‘hak, adalet, hukuk’ diye haykırdıklarını kaydetti.