DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Başta İzmir olmak üzere sokağa çıkacağız. Asgari ücretin 2 bin 800 lira olması konusunda toplumsal muhalefeti öne çıkarmak adına eylem ve etkinlikler yapacağız” dedi.

sinannAsgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılının ücretini belirlemek için önceki gün ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyonu'nda yer almayan DİSK, talebini meydanlardan dile getirecek.
Asgari Ücret Komisyonu'na işçileri temsilen sadece Türk-İş'in katılımının komisyonda işçileri yalnızlaştırdığını vurgulayan Memiş Sarı, “Biz yıllardır Türk-İş'e çağrıda bulunuyoruz. Eğer komisyonda talep ettiğiniz rakamlar kabul edilmiyorsa 'kararın altına şerh koyup imzalıyoruz' diyerek bu işin içinden sıyrılmak doğru değildir. Ya baştan komisyona girmeyeceksiniz ya da istediğiniz rakam kabul görmüyorsa asgari ücretliyi temsil eden sendikalarla birlikte insanca yaşanabilir bir rakamın kabul edilmesi için sokakta mücadele edeceksiniz. 'Biz konuştuk, direndik istediğimiz rakamlar olmayınca şerhimizi koyduk' demek bu işten çabuk sıyrılmak anlamına geliyor” diye konuştu.

MÜCADELENİN FİTİLİ ATEŞLENİR


Türk-İş'in komisyonda havayı kokladığında istediği rakam gündeme gelmezse DİSK ile bir eylem birlikteliği içinde olması gerektiğini dile getiren Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstediğimiz rakam kabul görmediğinde işçiler üretimden gelen gücünü kullanıp şartelleri indirip sokağa çıkarak istediği ücreti alır. Meydanlarda da istediğimiz ücreti alamayabiliriz belki ama bir mücadelenin fitilini ateşlemiş oluruz. Her sokağa çıktımızda başarıyla sonuçlandıracağımıza dair bir kural yok ama biz meydanlarda yanyana bir mücadele hattı kurarsak emeğini satarak geçinen ama insanca yaşayacak ücreti alamayan işçilerin umudu oluruz.”

SENDİKA İŞÇİ GÖNDERSİN


Asgari ücret görüşmelerinde bu yıl ilk defa iki işçinin yer almasını da samimi bulmadıklarını ifade eden Sarı, “Komisyonda işçinin söz hakkı olacaksa kendilerinin belirledikleri işçiler değil 1 Hak-İş'ten, 1 Türk-İş'ten 1 işçide DİSK'ten gönderelim. İşçiler kendi taleplerini anlatsınlar. Şuan komisyonda bulunan işçilerin istemedikleri bir karar çıkarsa bu işçiler eylem kararı alabilecek mi? Komisyonda konuşulanları dışarıda özgürce anlatabilecekler mi? Bu işçilerin komisyonda bulunmasının bir etkisi olacağını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

YÖNETMELİĞE AYKIRI


Öte yandan Türkiye'de asgari ücretin tespitinde uluslararası standartlara uyulmadığını da dile getiren Memiş Sarı, “Uluslararası normlara göre işçinin sadece kendisinin değil ailesinin de asgari ücret tespitinde hesaba katılması gerekir. Ülkemizdeki Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’nde yer alan tanımda ise işçinin ailesi asgari ücretin dışında bırakılmış durumda. Ülkemizdeki asgari ücret tespiti sadece uluslararası normlara değil, Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine de aykırı. TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na her yıl bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ve besin dışı harcamalara ilişkin asgari tutarı hesaplayıp sunmakta. TÜİK tarafından geçen yıl 2018 Asgari Ücreti için Komisyon’a sunulan ve Kasım 2017’deki değerleri içeren rakam 1894 TL idi. Ancak 2018 için belirlenen asgari ücret TÜİK’in belirlediği tek bir işçinin asgari yaşam maliyetinin dahi altında kalmıştı. Sadece son sene değil, yıllardır asgari ücret, Asgari Ücret Yönetmeliğine aykırı biçimde düşük belirlenmekte” dedi.

KAMUOYU YANILTILIYOR


Net asgari ücret tutarı konusunda da uzun zamandır kamuoyunun yanıltıldığını vurgulayan Sarı, şunları kaydetti; “Bilindiği gibi 2008 yılına kadar ücretliler topladıkları fatura ve fişler karşılığında devletten vergi iadesi almaktaydı. 2008’de bunun yerine Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması başlatıldı. AGİ’nin dahil edilmesiyle net asgari ücret olduğundan yüksek gösterilmeye başlandı. Oysa AGİ işveren tarafından ödenmiyor ve ücret değildir. Net asgari ücret işveren tarafından işçiye ödenen miktardır. AGİ ise devlet tarafından sağlanan bir destektir. 2018 itibariyle AGİ hariç asgari ücret 1603 TL değil aslında 1451 TL’dir.”

DİSK'in talepleri


- Kriz koşullarında asgari ücretin geçim koşullarına uygun artması hem işçiler hem ülke için yararlıdır. Asgari ücret geçim ücret olmalıdır.
- Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.
- Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda toplu eylem hakkını da içermelidir.
- İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.
- Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.