Haber / Gökçe ADAR

İzmir’in Dikili ilçesi Kabakum ve Salihler mahalleleri arasında bulunan tarım alanlarının imara açılması için hazırlanan revizyon planına, Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi karşı çıkarak, dava açmıştı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, ‘yüksek kamu değeri taşıdığı’ gerekçesiyle alanın revizyon planını iptal etti. ŞPO İzmir Şubesi tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada, “5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’na göre korunması gereken Sulu Mutlak Tarım Arazileri ve Dikili Tarım arazilerinden oluştuğu, anılan arazilerin Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen Balıkesir Altınova Büyükova sınırları içerisinde yer aldığı ve büyük ovaların tarım dışı amaçla kullanımının mümkün olmadığı, planlama içindeki arazilerin, çevresindeki araziler ile bir tarımsal bütünlük oluşturduğu ve bu tarımsal bütünlük nedeniyle alanın tarım dışı kullanımının tarımsal faaliyetlerin bütüncül bir şekilde sürdürülmesi için uygun olmayacağı, tarımsal nitelikli arazilerin tarımsal üretim altında tutulması ve tarımsal bütünlüğünün korunmasının yüksek kamu yararı değeri taşıdığı dikkate alınarak İzmir 5. İdare Mahkemesi kararı ile iptal edilmiştir” denildi.

'MAHKEMEYE GİDECEĞİZ’

İlk günden beri konunun takipçisi olan ve Dikili'deki planının iptal edilmesi için mücadele ettiklerini söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, 2002 yılından itibaren İzmir ve Türkiye’nin hemen hemen her şehrindeki tarım arazilerinin imara açılması sorunuyla karşılaştıklarını ifade etti. Dikili’de alınmış olan kararın çok sevindirici olduğunu ancak Dikili gibi İzmir’in ilçesi İnciraltı’nın da imara açılmak istendiğini söyleyen Türk, “Tıpkı Dikili’de olduğu gibi İnciraltı da imara açılmak isteniyor. Şimdi sıra İnciraltı’nda. Onun için de mücadele edeceğiz. İnciraltı’nda 7 bin hektarlık alan tarım arazisi olup, turizm amacıyla imara açılması isteniyor. Bu plan, Toprak Koruma Kurulu’nda görüşüldü. Bir tek bizim odamız, bu plana şerh koydu. Süreç hala devam ediyor. Bakanlık, imar planını onayladığı takdirde biz de soluğu mahkemede alacağız” diye konuştu.

'RANT UĞRUNA YOK EDİLDİ'

Rant uğruna, Türkiye’de tarımın bittiğini ifade eden Türk, sözlerine şöyle devam etti: “Binlerce, milyonlarca yılda oluşan tarım topraklarını, binalar uğruna yok ettiler. Çünkü, bu alanlara inşa edilecek binalardan, gökdelenlerden kazanacakları para tatlı geldi. Tarımsal alanların binlerce yıl üretim yapılabilecek durumu varken bunu tek bir kararla bitirip, alanları tahrip ettiler. Türkiye’de rant uğruna tarımı bitirdiler. Biz, tarımsal faaliyetlerin devam ettiği, tarımsal niteliklerin korunacağı ve devam ettirileceği her çalışmanın yanında olacağız. Ancak, tarımsal alanların imara açılması gibi tahrip olup yok olmasına asla göz yummacağız. Hukuksa hukuk, davaysa dava.”