Oben ULU - İzmir’in ve Ege’nin ilk kadın belediye başkanı Seniha Tınay 89 yaşında hayatını kaybetti. Seniha Tınay, işadamı Adil Özen ile Fatma Özen’in kızı olarak 1930 yılında İzmir’in Dikili ilçesinde dünyaya geldi. Tınaztepe İlkokulu’nun bitirdikten sonra orta öğrenimini İzmir Kız Lisesi’nde tamamladı. 1950 yılında işadamı Mithat Tınay ile evlendi. Zeliha ve Semih adında iki çocukları doğdu. Seniha Tınay 1963 yılında Adalet Partisi’nden girdiği seçimde Dikili Belediye Başkanı oldu. 33 yaşındaydı. İki dönem sonra, bu kez bağımsız aday olarak girdiği seçimde her siyasi görüşten seçmenin oyları ile üçüncü kez belediye başkanı seçildi. Artarda üç dönem ifa ettiği görevini 1977 yılına kadar sürdürdü.

Görevi esnasında yurttaşlar arasında ayrım yapmaması ve eşitlikçi olması nedeni ile halkın saygısını kazandı. Cumhuriyetçi, demokrat ve çağdaş kimliği ile tanınan Tınay, kadın hakları savunuculuğu yaptı, eğitime, özellikle kız çocuklarının okutulmasına önem verdi. Dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal belediyecilik uygulamaları sonucu “Halkçı Başkan” olarak anıldı. Bütün ilçenin gaz lambalarından kurtulup elektriğe kavuşmasını, içme suyunun her yere ulaşmasını, tüm köy yollarının yapımını sağladı. Belediyede etkin temizlik ekiplerini kurdu.

1999’da evlat acısı yaşadı. Mide kanserine yakalanan oğlu Semih Tınay’ı 45 yaşında kaybetti. Hayırsever olan Seniha Tınay, ilçeye, oğlunun adının verildiği bir Anadolu Lisesi ve çok amaçlı kültür salonu armağan etti.

İzmir ve Ege Bölgesi’nin ilk kadın belediye başkanı unvanına sahip Seniha Tınay 89 yaşında hayatını kaybetti. Yaşlılığa bağlı olarak uykusunda vefat eden Tınay’ın cenazesi Dikili Merkez Camii’nden kaldırıldı ve Dikili Kabristanı’na defnedildi. Cenaze törenine çok sayıda vatandaş katıldı.