Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Dikili ilçesindeki Küçük Liman'a, Sahil Güvenlik Komutanlığı için yapılacağı belirten yapı, Cumhurbaşkanlığı 1 No'lu Kararnamesi'nin 102 (j) maddesi ile 3621 sayılı Kanunun 7'nci maddesi uyarınca onaylandı. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamada, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 2017 yatırım programında yer alan, deniz yetki alanlarındaki güvenlik ve emniyetin sağlanması amacıyla planlanan özellikle düzensiz göç ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlere etkinlik kazandırmak üzere acil hareket ihtiyacı olduğu Sahil Güvenlik Komutanlığı'na verilen onay duyuruldu. Açıklamada, Sahil Güvenlik karakollarının gemi/bot destekleme binalarının, liman, mendirek ve rıhtım/iskele ve sahil gözetleme istasyonlarının yapım işlerinin yapılabilmesi için 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 3. maddesinde ve 6'nci maddesindeki ifadelere çekildi.

Tepki hukuka taşınacak

Yapılması planlanan yapıya tepki gösteren Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve ilçe sakinleri ise onayın ardından sürece dair karar almak için bugün toplanacaklarını belirtti. Platform üyeleri, kararlılıklarını hukuka taşıyacaklarının altını çizdi. Nisan ayında Dikili Emek ve Demokrasi Platformu ve ilçe sakinleri yaptıkları basın açıklamasında, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ilçenin yapısını bozacağını ve durumun balıkçı esnafını olumsuz etkileyeceğini söylemişti. Küçük Liman'da bir araya gelen platform üyeleri, şöyle konuşmuştu: “Bu yapının Dikilimizin balıkçı barınağı çevresinde kentin görünümünü olumsuz etkileyerek, tarihsel dokuyu bozduğu görüldü. Bunun yanı sıra denizden gelen rüzgarı engelleyerek kentin nefes yollarından birinin kesileceği, doğal dokuyu bozacağı aşikâr. Sahil şeridinde çay bahçesi, büfe işletmeciliği ve balıkçılık yapan esnafı olumsuz etkileyeceği de kaçınılmazdır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Çalışmanın durdurulması için gerekli girişimleri yapacağımız ve sürecin takipçisi olacağımız bilinmelidir.”

Sağlıklı olmayacak

Platform üyelerinden Ayşe Hamarat Ortaköy, “Bizler bir an önce inşaatın durdurulmasını ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın daha uygun bir yere taşınmasını, buradaki iskelenin ise balıkçılarımıza kullanım alanı ve halkımıza gezi alanı olarak açılmasını talep ediyoruz. Sahil Güvenlik Komutanlığı taşınmalıdır. Çünkü; bilindiği gibi ilçemiz uzun bir zamandır ülkelerinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan göçmenlerin akınına uğramıştır. Ne yazık ki; ilçemizde insan kaçakçıları da bu vesileyle işin ticaretini yapmaktadır. Hemen hemen havanın uygun olduğu her gün karşıya geçmeye çalışan göçmenler Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından buraya getirilmekte ve işlemleri bitene kadar burada bekletilmektedir. Toplumun tam ortasında yaşanan bu trajedi kesinlikle sağlıklı değildir” ifadelerini kullanmıştı.