İzmir’in Dikili İlçesi’nde küçük liman üzerinde Dikili Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bulunduğu alana yapılmak istenilen iki katlı yapıya karşı protesto gösterisi yapıldı.

Dikili Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Küçük Liman’daki Dikili Sahil Güvenlik Komutanlığı inşaat alanı önünde protesto eylemi yapıldı. Basın açıklaması okunan eyleme Dikili’nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, 31 Mart’ta seçilen yeni belediye başkanı Adil Kırgöz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Görüntü kirliliğine hayır

Basın açıklaması esnasında “Dikilimize, Denizimize, Sahilimize ve Çevremize Sahip Çıkalım” pankartıyla, “Görüntü Kirliliğine Hayır”, “Çevreyi Hor Gören Geleceği Zor Görür”, Kentime, Mahalleme, Sokağıma, Denizime Dokunma”, Rüzgârımı Kesme Denizimi Bölme” ve “yarının Doğasını Bugünden Kirletme” yazılı dövizler açıldı.

“İnşaatın başlanması uygun değildir”

Basın açıklamasında ise; “İlçemiz balıkçı barınağında ki sahil güvenlik komutanlığının bulunduğu kısımda ‘küçük liman’ olarak bilinen ve ilçemizin en değerli ve güzel kamusal alanına yapılmakta olan, taşıyıcı sistemi çelik olan 2 katlı yapının inşaatına başlanmıştır. Bu yapının alınan duyumlara göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Müdürlüğü’nden herhangi bir yapı ruhsatı alınmadan inşaatına başlanması uygun değildir. İmar planında şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarından uzaklaşmak tarihi, kültürel ve doğal yapıyı bozmamak esas alınmalıdır” denildi.

İnşaatın kaçak olduğu iddia edildi

Basın açıklamasında ayrıca; “Dikilimizin balıkçı barınağı çevresinde kentin görünümünü olumsuz etkileyerek, tarihsel dokuyu bozduğu ve bunun yanı sıra denizden gelen rüzgârı keserek kentin nefes yollarından birinin kesileceği, doğal dokuyu bozacağı, sahil şeridinde çay bahçesi, büfe işletmeciliği ve balıkçılık yapan esnafı olumsuz etkileyeceği kaçınılmazdır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Çalışmanın durdurulması için gerekli girişimleri yapacağımız ve sürecin takipçisi olacağımız bilinmelidir” denildi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın farklı bir yere taşınması istenildi.

Dikili’nin yeni belediye başkanı Adil Kırgöz ise yaptığı konuşmada, mazbatayı alıp göreve başladıktan sonra belediye olarak konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Basın açıklamasında yapı durdurulana kadar her Cumartesi saat 14.00’te aynı yerde buluşulacağı, imza kampanyasına başlanılacağı ve idare mahkemesine başvurulacağı duyuruldu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ve konuyla ilgili devlet kurumlarının yetkilileri, tepkiler ve iddialar hakkında henüz bir açıklama yapmadı.