Haber / Didar DEMİRCİ

Devlet hastanelerinde randevu krizi büyüyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MRHS) aracılığıyla yakın tarihe randevu almanın mümkün olmadığını dile getiren vatandaşlar, sosyal medyadan ‘Randevu Alınamıyor’ etiketiyle tepki gösterdi. En yakın tarihe randevu almak isteyenler ise bulundukları yerden kilometrelerce uzaklıktaki hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Randevularla ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle vatandaşların acil servislere yüklendiğini dile getiren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kaynak, hekimlerden 5 dakikada bir hastaya bakılmasının beklendiğini, iş yükünün artığını ve bu nedenle de teşhis ve tedavide sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hasta başına en az 20 dakika ayrılması gerektiği konusundaki kararını da hatırlatan Kaynak, “Bir hastaya 5 dakikada tanıyı koyup, tedaviye başlamamız bekleniyor. Bu mümkün değil. O nedenle bir hasta defalarca randevu alıyor ve tedavi olamıyor” dedi. Öte yandan randevu alamayan veya almak istemeyen hastaların acil servislere yöneldiğini dile getiren Kaynak, acil servislerde iş yükünün artığına, acil olmayan hastaların öncelikli hastaları beklemediğine ve bu gerekçelerin şiddet ortamının oluşmasına neden olduğuna dikkat çekti.

PARASI OLANA HİZMET

Halk arasında en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri de diş çürümesi ve benzeri durumlardır. O nedenle ağız ve diş sağlığı problemleri konusunda hızlı, ulaşılabilir ve etkin bir tedavi isteriz. Ancak, 4 milyonu aşan nüfusu ile İzmir’de kamuya ait yalnızca 6 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) bulunuyor. ADSM’lerin yeterli sayıda olmamasının yükünü ise diş hekimleri çekiyor. Genel Sağlık İş İzmir Şube Sekreteri Ali Kemal Akgül, diş hekimlerinin randevusuz hastalara da bakmak zorunda kaldığını hatırlatarak, “Randevu almadan gelen hastalar, MHRS üzerinden randevu alan hastalardan kat kat fazla ve düzensizdir.  Bu uygulama ile hekim inisiyatifi yok sayılmakta ve çalışma planı ve düzeni oluşturması imkansız hale getirilmekte, yasalarla tanınmış olan mesai saati mefhumu ortadan kaldırılmaktadır. Bakanlık hekim başına 18 MHRS tanımlamasına rağmen diş hekimleri günlük ortalama 35 -40 hasta bakıyor. Sayı arttıkça girişimsel işlem yapmamız imkansızlaşıyor randevu süreleri gayri-resmi bir ayı geçiyor” diye konuştu. Diş hekimlerinin sorunlarının yanı sıra vatandaşın sorunlarına da dikkat çeken Akgül, “Vatandaş kamuda tedavi olmadığı için zoraki olarak özel hastanelere yöneliyor. Yani parası olan tedavi olabiliyor” dedi.