Haber/ Sinan KESKİN

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2021 raporu yayımlandı. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından yürütülen araştırmada üniversitelere A+’dan FF’e kadar notlar verildi. En yüksek memnuniyet oranına sahip üniversiteler “A+”, en düşük olanlar ise “FF” ile belirtildi. Araştırma, ÜniAr kurucuları Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından, üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini ölçmek amacıyla herhangi bir kurum ya da kişiden finansal destek alınmadan 198 üniversitede öğrenim gören 42 bin 353 öğrenciyle yapıldı. Raporun en dikkat çeken bölümü üniversitelerin “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralaması oldu. Öğrenciler tarafından yapılan değerlendirmeye göre 34 puan alan İzmir Demokrasi Üniversitesi (İDÜ) listede 185'inci sırada kendine yer bulabildi. Bu üniversiteyi 47 puan alarak 140'ıncı sırada yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) takip etti. Her iki üniversitenin notu “FF” olarak belirlendi. Genel Memnuniyet Sıralaması'nda ise D notu alan DEÜ 79'uncu, FF notu alan İDÜ 180'inci sırada yer bulabildi. Bu kategoride A+ not alan Ege Üniversitesi sıralamada 10'uncu oldu.

Raporda, öğrencilere “Uzaktan Eğitim Alt Yapısı” da soruldu. Uzaktan eğitim alt yapısında da İzmir'deki üç kamu üniversitesi FF notu alarak sınıfı geçemedi. Bu sıralamada İzmir Demokrasi Üniversitesi 154'üncü, İzmir Bakırçay Üniversitesi 116'ncı ve Dokuz Eylül Üniversitesi ise 87'nci sırada yer bulabildi. Bu kategoride A+ not alan Yaşar Üniversitesi 3'üncü sırada yer aldı.

KÖTÜYE GİDİŞ HIZLANDI

Anket sonuçlarını değerlendiren Eğitim Sen İzmir 3 No’lu (Üniversiteler) Şube Başkanı Ulaş Yasa, “DEÜ'nün bu durumu, Türkiye genelinin ötesinde, İzmir üniversiteleri arasında bile bahse konu anketlerde en kötü sıralarda yer alıyor oluşu, giderek daha üzüntü verici bir hal almaya başladı. UniAr memnuniyet anketleri ile akademik özgürlüğü, özerk-demokratik üniversiteyi savunan Boğaziçi bileşenlerinin mücadelesi birlikte okunduğunda tek bir sonuca varılacaktır. Kayyum rektör atamaları yükseköğretimde kötüye gidişi hızlandırmıştır” dedi. Türkiye'nin en nitelikli üniversiteleri arasında yer alan DEÜ'nün, “yönetim ve işleyişten memnuniyet” düzeyinde, Rektör Prof. Dr. Nükhet Hotar döneminde üç yıl içerisinde 53'üncü sıradan 140'ıncı sıraya kadar gerilediğine dikkat çeken Yasa, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gösteriyor ki, çalışanlar kadar öğrenciler açısından da DEÜ bir baskı ve huzursuzluk ortamına dönüşmüştür. Türkiye'nin en büyük bütçeli üniversitelerinden olan, dolayısıyla ciddi maddi olanak ve avantajlara sahip böylesi köklü bir kurumun düştüğü bu hal içler acısıdır. Anlaşılması açısından daha somut ifade edelim: DEÜ'de kayyumun sonuçları açısından öyle bir noktaya gelinmiştir ki, idarenin uyguladığı baskı ve psikolojik tacize karşı kazanılan davalar ortadadır. Buna rağmen kayyum idare hala görevdedir. Kaybettiklerinin yanı sıra aleyhinde açılmış rekor sayıda davaya rağmen bildiğini okumaya devam etmektedir.”

YAPI VE ZİHNİYET SORUNU

Yasa sözlerini şöyle sürdürdü: “Boğaziçi direnişinde görülmüştür ki, asıl sorun, bir yapı ve zihniyet sorunu olup hükumetin başta Rektör seçimleri olmak üzere ehliyet ve liyakati hiçe sayan politikalarıdır. Özetle, öğrenciler, bu iki üniversitesinin yöneticilerine FF notu vererek sınıfta kaldınız demiştir. Buna rağmen her iki kurumun yöneticilerinin bir özeleştiri yapma ihtimali olduğunu zannetmiyorum.”

Memnuniyet sıralaması

Ege Üniversitesi 10 (A+)

Yaşar Üniversitesi 13 (A)

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 23 (A)

İzmir Ekonomi Üniversitesi 39 (B)

İzmir Bakırçay Üniversitesi 64 (D)

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 79 (D)

Dokuz Eylül Üniversitesi 140 (FF)

İzmir Tınaztepe Üniversitesi 144 (FF)

İzmir Demokrasi Üniversitesi 185 (FF)

*198 üniversite arasındaki sıralama

Uzaktan Eğitim Alt Yapısı sıralaması

Yaşar Üniversitesi 3 (A+)

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 12 (A+)

Ege Üniversitesi 14 (A)

İzmir Ekonomi Üniversitesi 49 (C)

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi 64 (D)

Dokuz Eylül Üniversitesi 87 (FF)

İzmir Bakırçay Üniversitesi 116 (FF)

İzmir Tınaztepe Üniversitesi 132 (FF)

İzmir Demokrasi Üniversitesi 154 (FF)

*198 üniversite arasındaki sıralama