Dokuz Eylül Üniversitesi’nde açığa alınan akademisyenlerin, açığa alınmalarının iptali için açtığı davanın ilki görüldü. Duruşmada konuşan öğretim görevlileri, üniversitede akademik sürecin aksadığını açıkladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) görevlerinden uzaklaştırılan barış imzacısı akademisyenlerin, açığa alınma kararının iptali için dava açıldı. 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' metnine imza attıkları için haklarında başlatılan soruşturma sonunda görevden alınan 12 akademisyen arasında yer alan Prof. Dr. Ayşen Uysal ile Doç. Dr. Halis Ulaş'ın açtığı yürütmeyi iptal davası, dün duruşmalı olarak görüldü. İzmir Adliyesi 4. İdare Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Uysal ve Ulaş ve avukatlar Ziynet Özçelik, Arif Ali Cangı ve Ayşegül Karpuz'un yanı sıra çok sayıda imzacı akademisyen ve kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Duruşmalarda, üniversitenin verdiği kararın hukuka uygun olmadığı dile getirilerek akademik açıdan yaşanan mağduriyetler hatırlatıldı. Duruşmada savunma yapan avukatlar, imzacı akademisyenler hakkında başlatılmış ceza davası ya da aleyhe delil oluşturulabilecek herhangi bir unsurun olmadığını dile getirerek gerekçe gösterilen savcılık soruşturması ile 667 sayılı KHK'nın 4. maddesinin başlı başına bir soruşturma gerekçesi olmayacağını ifade ettiler. Üniversite rektörlüğü tarafından hazırlanan soruşturma dosyasının gizlendiğini de belirten avukatlar hukuki bir dayanağının olmadığının da altını çizdiler.

TALEPLERİ KABUL EDİLMEDİ


Savunma yapan akademisyenlerden Halis Ulaş ve Ayşen Uysal, haklarında başlatılan soruşturmadan görevlerinden uzaklaştırıldığı an öğrendiklerini ve soruşturmanın sürdüğü ilk bir buçuk yıllık süreçte yurt dışına çıkmak için üniversite tarafından kendilerine 'herhangi bir disiplin soruşturması olmadığına' dair evrak verildiğini de bilgisini verdiler. Akademisyenler uzaklaştırma kararlarından dolayı hastalarından ve öğrencilerinden uzak kaldıklarını, yürüttükleri projelere katılamadıklarını ve yurt dışındaki kongre ve konferansa katılamadıklarını da ifade ederek akademik sürecin aksadığını da dile getirdiler. Davası başlayan diğer akademisyenler de duruşmalı dava talep etti. Ancak bu talepleri kabul görmedi. Mahkemeler, akademisyenlerin durumunu dosya üzerinden görüşecek.