Haber / Gökçe Adar

İzmir depreminden sonra evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşlara, yeni konutlarını teslim edilinceye kadar bakanlık tarafından kira yardımı yapılması kararlaştırılmıştı. Bin 150 TL kira yardımı alan depremzedelerin evlerindeki eksiklikler giderilmemesine rağmen kira yardımının sonlanacağı ifade edilmişti. Ocak ayıyla birlikte anahtarını teslim alan ancak evlerine geçemeyen depremzedelere yapılan kira yardımı kesilmişti. Kira yardımı sonlanan 90 depremzedenin hesabına Şubat ayı için yeniden bir kira yardımı ödemesi yapıldı. 90 kişi hariç diğer depremzedelere yardımın yatmamış olmasına tepki gösteren depremzedeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Zühre Çam ile görüşünce aldıkları cevapla şaşkına döndü. İddiaya göre depremzedelerin, “Neden sadece 90 kişiye kira yattı?” sorusu üzerine Çam, “Sistem hatası nedeniyle kira yardımı yapıldı” yanıtını verdi.

‘SEHVEN’ YARDIM

İzmir Valiliği aracılığıyla depremzedelere yapılan tebligatta, konutların bu yılın Ocak ayında tamamlandığı, Şubat’ta hak sahiplerine 'sehven' yardım ödemesi yapıldığı kaydedildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı İzmir il Müdür Yardımcısı Zühre Çam imzalı tebligatta, bu meblağın 'kira yardımı iadesi' ibaresiyle Ziraat Bankası’na yatırılması istendi.

YASAL İŞLEM UYARISI

Gazete 9 Eylül'den Gökçe Adar'ın haberine göre; Depremzedelere 2 gün süre verilen tebligatta, “Yatırılan ödemeye ait dekontun bakanlığımıza bildirilmek üzere il müdürlüğümüze ivedilikle iletilmesi gerekmektedir, aksi takdirde ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yasal işlemler başlatılacaktır” denildi. Depremzedeler, evlerin taşınmaya engel eksiklerle dolu olduğunu belirterek bildirime tepki gösterdi.

İKİ GÜN SÜRE VERİLDİ

Ayrıca 90 depremzededen, yapılan kira yardımını iade etmeleri istendi. Duruma tepki gösteren depremzedelere, yatırılan ücretin geri ödenmemesi durumunda icra işlemi başlatılacağı söylendi. Gazete 9 Eylül'den Gökçe Adar'ın haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından depremzedelere gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Bakanlık tarafından yapılan kira ödemeleri Ocak 2022 dönemi itibariyle kesilmiştir. Ancak sistemden kaynaklanan bir takım sebeplerden dolayı Şubat 2022 döneminde bazı hak sahiplerine sehven ödeme yapıldığı anlaşılmış olup, fazla ödenen 1 aylık kira yardımı ödenmesinin bakanlığımız Dönüşüm Projeleri özel hesabına iade edilmesi gerekmektedir. Şubat 2022 dönemine ait yapılan kira yardımının tutarının yazımızın tebliği tarihi itibariyle 2 gün içerisinde yatırılması ve yatırılan ödemeye ait dekontun il müdürlüğümüze ivedilikle bildirilmesi aksi takdirde ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yazılı işlemlerin başlatılacağı hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.”

MAĞDURİYET SÜRÜYOR

Depremzedelerin sürekli mağdur edildiği ve verilen kira yardımının geri istenmesinin çok üzücü bir durum olduğunu ifade eden bir depremzede, “Deprem oldu, bitti. Sorunlarımız hala devam ediyor. Konutlarımızın sadece anahtarını verdiler. Hiçbir daire, oturulabilecek durumda değil. Benim dairemde 56 kalem eksik var. Hiçbiri tamamlanmadı. Bu kadar mağdurken verilen paranın geri istenmesi bizi çok şaşırttı. İki gün süre tanındı. Bu sürede ücret geri ödenmediği takdirde depremzedeler icralık olacak. Bu kabul edilir bir durum değil. Depremzedelerin daha da mağdur edilmesi için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. Daha başımıza ne gelecek acaba?” diye konuştu.