İzmir’de 30 Ekim 2020 günü meydana gelen deprem sonrası binlerce bina kullanılamaz hale geldi. Yıkım kararı verilen hasarlı binalar ise yeri geliyor evsizlerin, yeri geliyor hırsızların uğrak noktası oldu. Bu binaların ziyaretçilerinden biri de kara kışta yakacak odun veya kömür bulamayan, geçim derdiyle boğuşan vatandaşlar. Bayraklı’da yıkım işlemi tamamlanan binaların enkazı arasında yakacak arayan vatandaşlar şehrin merkezinde sırtlarında çuvallarla hayat mücadelesi veriyor.

Yıkım işleminden sonra paslı demirlerin, çivilerin ve bina yıkımında ortaya çıkan, gözle görülmeyen kimyasalların arasında tasarruf etmek için yakacak malzeme toplayan vatandaşlar, adeta canları hiçe sayıyor. Koruyucu hiçbir ekipmanları olmadan enkaz alanında çuvallarını dolduran vatandaşlar, soğuktan donmamak ya da hasta olmamak için yaralanmayı ya da ölmeyi göze almış durumda.

'DEMİRLER KALSIN'

Evini ısıtmak için enkazda odun ve mobilya parçalarını toplayan kadınlardan biri yaşadıklarını gazetemize anlattı. Kimliğinin deşifre olmasını istemeyen 56 yaşındaki kadın, eşinin malulen emekli olduğunu ve emekli maaşıyla geçinmeye çalıştıklarını söyledi. Yaklaşık 3 gündür enkazdan odun topladığını aktaran kadın, yıkım ekibinden izin alarak alana girdiklerini dile getirerek, “Bize 'demir almayın odun alın' diyorlar. Ama zaten benim de demire ihtiyacım yok. Benim evimi ısıtmaya ihtiyacım var” dedi. Eşinin ve kendisinin rahatsızlığı nedeniyle çalışamadıklarını, en son kendisi hastalandığı için işten çıkarıldığını belirten kadın, eve giren 3 kuruşluk emekli maaşıyla geçinmek ve bu soğuk günlerde ısınabilmek için çareyi binaların enkazında aradığını ifade etti.

Belediyenin yardımları devam ediyor

Kış dönemi boyunca yaklaşık 300 aileye yakacak yardımında bulunan Bayraklı Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nden, ihtiyaç sahibi vatandaşlar destek alabiliyor. Bunun yanı sıra belediye, odun ve gıda yardımlarını da sürdürüyor. 

Fiyatlar el yakıyor

Yılbaşında Soma'daki işletmeler kömüre yüzde 36 oranında zam yaptı. Kömürün tonu 2 bin 200 TL'ye, odunun tonu ise bin 800 TL'ye satılıyor. En ucuz soba, bin TL'den başlıyor. Fiyatların önümüzdeki yıla kadar 2 katına çıkması bekleniyor.