Haber /  Didar DEMİRCİ

İzmir’de 30 Ekim'de meydana gelen depremde 117 kişi hayatını kaybederken bin 34 kişi de yaralanmıştı. Öte yandan depremin verdiği zarar İzmir’de binlerce kişiyi derinden etkiledi. Depremde yıkılan Barış Sitesi'nde kiracı olarak ikamet eden Ahmet Serkan Ulaş 50 gündür bu binada oturduğunu ispatlamaya çalışıyor. Bürokratik engelleri aşamayan Ulaş, depremzedelere ödenen 30 bin lira eşya ve 5 bin lira kira yardımını da henüz alamadı. Yeni evli olduğunu ve de ödenmesi gereken taksitleri bulunduğunu söyleyen Ulaş, “Depremin ardından kurulan çadır kamplarda bir süre kaldık. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzedeler için tahsis ettiği Uzundere’deki TOKİ Konutları'na yerleştirildik. Bu süre zarfından Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi ve bazı STK'lardan gıda yardımı aldık. Ancak, devletin vereceğini söylediği 30 bin lira eşya ve 5 bin lira kira yardımını alabilmek için hangi kuruma gitsem elim boş döndüm” dedi.

'MEKİK DOKUDUM'

Daha önce ailesiyle birlikte yaşadıkları için yeni evlerine taşındıklarında ikametgâh adreslerini güncellemeye fırsat bulamadıklarını dile getiren Ulaş, devlet desteğinden yararlanmak için kurum kurum dolaştığını söyledi. Ulaş, şöyle konuştu: “Yeni evli olduğumuz için ödemem gereken eşya taksitleri ve diğer borçlar bekliyor. Bundan dolayı da devletin depremzedelere vereceği maddi destek benim için çok önemli. O nedenle ilk olarak AFAD’a gittim. AFAD beni Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yönlendirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de beni muhtarlığa, muhtarlık da kaymakamlığa yönlendirdi. Oradan da son olarak Nüfus Müdürlüğü'ne gitmem gerekti. Daha acımızı yaşayamadan bu işlere koşturduk. Herkes topu birbirine attı, kimse ilgilenmedi. En son kaymakamlıkla telefonda görüştüğüm kişiye ‘İlla valiliğin önünde çıngar mı çıkaralım’ dediğimde ilgilendiler. Sonra evraklarımızı AFAD’a gönderdiler. AFAD da evraklarımızı karakola göndermiş. Bizim depremde yıkılan Barış Sitesi'nde oturup oturmadığımız araştırılıyor.”

'ADRES TEYİT EDİLDİ'

Bayraklı’daki karakolun adreslerini teyit ettiğini ve AFAD’a gönderdiğini dile getiren Ulaş, “Bunun üzerine tekrar AFAD’a gittim. Ancak orada da bana ‘Karakoldan gelen evraktaki adres net gözükmediği için geri gönderildiği’ söylendi. Karakola yeniden gittiğinde ise bana adresimizin düzeltilip tekrar AFAD’a gönderildiği söylendi. Barış Sitesi A Blok yöneticisi ve bina görevlisi de karakoldan aranmış. Onlar da o binada oturduğumuz teyit etmişler. Ancak henüz olumlu bir sonuç alamadık. Artık çok yoruldum. Ay sonuna kadar bu iş çözülmezse, yasal yollara başvuracağım. Benim gibi başka mağdurlar da var. 500 - 550 tane sorunlu evrak varmış. Benimle aynı sitede oturan 5 arkadaşım var. Onları şahit göstereceğim. O arkadaşlarımızdan birinin kızı enkazda vefat etti. Ona da yardım yapılmadı” ifadelerini kullandı. Öte yandan Ulaş, kiracısı olduğu evin kira kontratını ve apartmana ödediği aidat ücretlerinin de belgelerini gazetemizle paylaşarak, “Belediyenin kurumları depremzede olduğumuza inandı, devletin kurumları 40 gündür araştırıyor” dedi.