Özel Haber / Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU

03.29 sıralarında merkez üssü İzmir'in Buca ilçesinde 4.9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Buca Belediyesi ekiplerini de adeta teyakkuza geçirdi. Yaklaşık 50 kişiden oluşan Buca Belediyesi Sarı Masa Çözüm Merkezi, depremden itibaren 200’ün üzerinde ihbar aldı. 7/24 çağrı merkezi tarafından değerlendirilen ihbarlara, en kısa sürede müdahale edilmeye çalışıldı. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da, 9 Eylül Web TV ekibiyle Sarı Masa Çözüm Merkezi’ne giderek, gelen ihbarları dinledi. Kılıç, geceden beri Sarı Masa Çözüm Merkezi ekibinin ve Bucakut saha ekibinin adeta hiç durmadığını dile getirdi. Başkan Kılıç, “Depremle uyandık. Çok korktuk. Sarı Masa Çözüm Merkezimiz, bir fiil çalışmaya devam etti. Özellikle, hafif hasarlı ve hasarlı binaların ihbarları alındı. Sarı Masa, Buca Belediyesi’nin kalbi diyebileceğimiz bir nokta. Belediyemize ait Bucakut ekibimiz de depremden sonra hemen sahaya indi. Hasar tespit çalışması yaptı. Olası bir deprem için teyakkuz halindeyiz” dedi. 

‘DAYANIKLI KONUTLARI ARTIRACAĞIZ’

2020 Bayraklı Depremi sonrası Buca’nın göç aldığını dile getiren Kılıç, “Bayraklı Depremi’nden sonra, ilçenin zemininin sağlam olduğu gerekçesiyle Buca çok göç aldı. Buca’nın zemini Bayraklı ve Bornova gibi değil. Bu depremde bunu gördük. Bu deprem ilçemizin zemininin ne kadar sağlam olduğunu gösterdi ancak bizim olmazsa olmazımız elbette depreme dayanıklı binalar. İzmir Depremi’nin ardından ciddi dersler çıkarttık. Kentin tüm genelinde imar planlarımızı uygulamaya koyduk. Kentin hemen hemen tamamında kentsel dönüşüm yapıyoruz. Kısa ve orta vadeli depreme dayanıklı konut sayısını yüzde yüze çıkarmak peşindeyiz. Deprem öldürmez bina öldürür” diye konuştu. 

48 SAATTE ÇÖZÜM

Sarı Masa Çözüm Merkezi personellerinden Mukaddes Aytemiz, “Depremden sonra vatandaşlarımızın paniklerini dindirebilmek ve onlara yardımcı olabilmek adına hemen işimizin başına geldik. Binalarının, araçlarının hasar aldıklarını dile getirerek, korkularını ifade ettiler. Biz de, gerekli bilgilendirmeleri yaparak, kendilerine yardımcı olduk” dedi. Aliye Tatar da, gelen bir ihbarı örneklendirerek, “Bir vatandaşımız depremden sonra binasının hasar aldığını ve rapor tutulmasını talep etti. Biz de kendisini 181 numaralı hatta yönlendirerek, bilgi almasını sağladık. Gelen ihbarlara en geç 48 saat içerisinde geri dönüş yapılıyor” diye konuştu.

2 can kaybı 

Meydana gelen depremde 2 can kaybı yaşandı. Deprem sırasında balkondan atlayarak ağır yaralanan 18 yaşındaki Efe Altay Saral, tedavi gördüğü Bozyaka Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Depremden panikleyerek kalp krizi geçiren Aysen Ersüzen de yaşamını kaybetti. Kılıç, yaptığı sosyal medya paylaşımıyla vefat eden vatandaşlara rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.