AKUT'un Bergama'daki eğitim tatbikatı, kentte yıkımı beklenen hatta içinde yaşamın devam ettiği yüzlerce bakımsız binanın olası bir depremdeki durumunu ortaya koydu.

İzmir AKUT ekibi 4 katlı bir binada kentsel arama kurtarma eğitimi yaptı. Bergama'da iş adamı Onur Sağlam'ın yıkılmak üzere olan binasında gerçekleşen tatbikatta 50 AKUT gönüllüsü iki gün süre ile kamplı eğitim yaptı. Olası bir afet durumunda gerek enkaz altında, gerekse terk edilmiş binalarda mahsur kalan canları kurtarmak için yapılan eğitime İzmir’in çeşitli ilçelerinden katılan gönüllüler, eğitimlerini başarı ile tamamladı. Eğitim çalışmasına katılan gönüllülerin yarısı kadınlardan oluştu. Senaryo gereği enkazda mahsur kalan yaralı bir kadına ulaşabilmek için kadın gönüllüler ellerinde matkaplar ve balyozlarla duvarları delerek yaralıya ulaştı. Bu tatbikat kentte şu anda yıkımı beklenen, hatta içinde yaşamın da devam ettiği yüzlerce bakımsız binanın bir depremde nasıl yerle bir olabileceğini ve yaşanabilecek felaketleri de ortaya koydu. Sağlıksız ve çürük binaların acilen yıkılması gerektiği gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı.

[caption id="attachment_95169" align="alignnone" width="692"]deprem-yıkmadan İzmir AKUT ekibi 4 katlı bir binada kentsel arama kurtarma eğitimi yaptı.[/caption]

EN ÖNEMLİ EĞİTİM


AKUT İzmir Ekip Lideri Alper Özkarakaş, kentsel arama kurtarma eğitiminin arama kurtarma eğitimleri içinde en önemli olanı olduğunu vurgulayarak, “Bu eğitimi almamış gönüllülerimiz olası bir afet durumunda kurtarma operasyonlarına katılamamaktadır. Burada 50 gönüllümüz bu eğitimi başarı ile tamamlamıştır. İzmir AKUT ekibi olarak her türlü afete hazır olmak için çalışıyoruz. Umarım afet yaşamayız ve bize gerek kalmaz. AKUT İzmir ekibi 10 yıldır gerek afet durumlarında gerekse diğer zamanlarda can kurtarmaya ve afet bilinci konusunda eğitimlerine devam ediyor" dedi.