Haber/ Sinan Keskin

Karşıyaka ilçesinde 2018 yılında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yenilenmek üzere yıkılan Cumhuriyet İlkokulu'nun yapım ihalesi bir türlü tamamlanamıyor. Çevre sakinleri, okul yıkıldıktan sonra arsanın otopark olarak kullanıldığını ve yeniden inşaası konusunda herhangi bir girişimde bulunulmadığını iddia ediyor. Öte yandan yine aynı bölgede 1993 yılında Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın desteğiyle yapılan Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu da yine aynı gerekçeyle boşaltılıyor. Okulun depreme dayanıksız olduğu için yıkılacağını ve öğrencilerin Zübeyde Hanım İlkokulu'na nakledileceğini birkaç gün önce öğrenen veliler şaşkın. 

Otopark olarak kullanılıyor

450 öğrenci kapasitesi bulunan ve Karşıyaka İskelesi’ne çok yakın bir konumda olan Cumhuriyet İlkokulu, iki yıl önce yıkılarak hem öğrenciler hem de eğitimciler mağdur edildi. İlkokulun yeniden yapılmasını beklediklerini söyleyen veliler, ancak ihalesi dahi yapılmayan okulun ranta kurban gittiği görüşünde. Okul arsasının bir otopark işletmecisine 10 yıllığına kiralandığını iddia eden mahalle sakinleri ise, 'deprem riski' bahanesiyle kentin en değerli alanlarının özellikle de eğitim kurumlarının yok edildiğini öne sürdü. Cumhuriyet İlkokulu’nun kendi binasında eğitime ne zaman başlayacağı ise bilinmiyor. change.org sitesinden imza kampanyası başlatan veliler, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a şu çağrıda bulundu: “Cumhuriyet İlkokulu bugün başka bir okulun bünyesine katılmış ancak okulun şartları iki okulun kapasitesini aşmakta. Kantinden müdür yardımcısı ve rehber öğretmen odası ve göz bebeğimiz, geleceğimiz anaokulu öğrencilerimize parkeleri kırık, ışıksız kazan dairesi yanında baraka gibi bir yerde sınıf layık görülmüştür. Bu meseleye acil çözüm bulmasını ve her kesimden bu konuda bize destek olunması için çağrı yapıyoruz”

Daha eski bir okula taşınıyor

Karşıyaka'da bulunan Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu da deprem riski gerekçesiyle boşaltılıyor. Eğitim döneminin ortasında alınan bu karar velileri isyan ettirdi. Okulun taşınacağını üç gün önce öğrenen veliler, okulun yapım tarihi çok daha eski olan Zübeyde Hanım İlkokulu'na taşınmasına anlam veremediklerini ifade etti. Veliler adına konuşan Öznil Bayraktar, okul için 4 yıl önce sağlam raporu aldığını öne sürerek, “Binadan örnek alınmadan, denetime tabii tutulmadan çürük deniliyor. Üstelik çocuklarımızı 1993 yılında yapılmış olan okulumuzdan alıp 54 yıl önce yapılmış bir okula gönderiyorlar. Veliler, öğrenciler ve esnaf hepsi mağdur durumda bırakılıyor” dedi. Hiçbir açıklama yapılmadan, hiçbir belge gösterilmeden sağlam binanın yıkılacağının söylendiğini anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Eğitim bu kadar mı hafife alınıyor? Bu kadar insana ve devletimize maddi ve manevi zarar verilebilir mi? Sadece birilerinin ağzından çıkan 'yıkılacak' kelimesiyle insanlar perişan edilebilir mi? Madem bu okul risk taşıyordu geçtiğimiz yıl tüm klimalar, kapılar, perdeler neden yenilendi? Bu durumda hem bizim çocuklarımız hem de orada eğitim gören minikler mağdur olacaklar.”

Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi de yıkılacak

Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu'nun hemen yanı başında bulunan Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi ve Karşıyaka Anaokulu'nun bulunduğu binanın da deprem riski nedeniyle yıkım kararı alındığı, ancak yapılan itirazlar sonucu kararın iki yıl ertelendiği iddia edildi.

İkili öğretime geçiyor

Karşıyaka'da bulunan Şehit Astsubay Hilmi Öz İlkokulu'nda ise bir bloğun depreme dayanıklı olmadığı için boşaltılacağı ve öğrencilerin B ve C blokta eğitime devam edecekleri öğrenildi. Okul müdürü tarafından velilere gönderilen yazıda taşınma işleminin 2 Mart Pazartesi günü gerçekleşeceği ve bu tarihten itibaren okulda ikili eğitime geçileceği duyuruldu.

Servisçiler de mağdur

Öğrencilere servis hizmeti veren esnaf da karara tepkili. Eğitim dönemi başında planlamalarını yapan servisçiler, okulun tam gün eğitim vermesi nedeniyle servis saatlerini ve güzergahlarını bu saatlere göre ayarladıklarını ifade ederek, “İkili öğretime geçildiğinde öğrencilerin ders saati ile fabrikaların işbaşı saatleri çakışıyor. Öğrencilerimizi mağdur etmemek adına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ancak bu gibi köklü değişikliklerin eğitim dönemi öncesinde yapılması gerekiyor. Şu an hem biz hem okul kantinini işleten arkadaşlarımız hem de bölgedeki esnaf mağdur durumda” dedi.