Haber/ Didar DEMİRCİ

Sosyal medyaya yansıyan bir fotoğrafın ardından TOKİ’nin depremzedeler için yaptığı inşaatlarla ilgili “kötü işçilik, özensiz inşaat ve hatalı kolon dökümleri” yaptığıyla ilgili iddialar gündeme geldi. Konuya ilişkin Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu Manavkuyu Petrolcüler Sitesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Ortak basın açıklamasını İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar okudu. Ayatar, sosyal medyaya yansıyan görüntülerin rahatsız edici olduğunu söyleyerek, “Tarafımıza ulaşan fotoğraflar, 30 Ekim depreminde yıkılan Yağcılar Apartmanı yerine TOKİ tarafından ihale edilerek “depreme dayanıklı” nitelikte yeniden yaptırıldığı iddia edilen inşaattan çekilmiş görüntülerdir. Fotoğraflar, ne yazık ki yapının bir katında kolon imalatlarının son derece özensiz bir şekilde yapıldığını göstermektedir. Deprem bölgesinde, depremde yıkılan yapılar yerine inşa edilen yapılarda dikkatsiz ve özensiz, konusu suç teşkil eden imalatlar yapılması kabul edilemez niteliktedir” dedi.

Stratejik açıdan doğru tasarlanmış bir binanın projeye ve fen kurallarına uygun bir şekilde imal edilmediğinde ve imal sonrası bakımı doğru yapılmadığında herhangi bir depremde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabileceğine dikkat çeken Ayatar, “Üstelik bu tür imalat hatalarının, binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zafiyetin bedelinin çok acı olduğunu 30 Ekim tarihinde 117 kişinin göçük altında kalarak ölümü ve yaşanan mal kayıpları ile hep beraber yaşadık” diye konuştu.

Denetlensin!

Söz konusu iddialar ve fotoğraflara ilişkin yetkililere seslenen Ayatar, “Durumun sosyal medyaya yansımasının ardından fotoğraflara yansıyan hatalı imalatların kırılarak yeniden yapılacağına dair bilgi tarafımıza ulaşmıştır. Fotoğraflara yansıyan görüntüler 2. Proje alanında yer alan eski Yağcılar apartmanı 5. Kat kolonlarına ilişkin olup gerek bu yapıda 5. kata kadar olan imalatın gerekse 7 proje alanında ve depremden etkilenen diğer alanlarda şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesini, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyor; usul ve yasalara, projesine ve fen kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılması idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz. Yapı üretim süreçlerinde “yetkin mühendisliğin ve etkin denetimin” önemini bir kez daha hatırlatarak TMMOB İzmir İKK ve İzmir Barosu olarak konunun kamu adına takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz” sözlerini kaydetti.