Haber / Didar DEMİRCİ

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda AKP ve MHP oylarıyla milletvekilliği düşürüldü. “Terör propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Önünde basına açıklama yaptı. Basın açıklamasını İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Açıklamada HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür de yer aldı. HDP’nin kapatılmasına yönelik açılan davalara da tepki gösterilen açıklamada, ‘HDP Halktır Kapatılamaz’ ‘Vekilime Dokunma’ sloganları atıldı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, basın açıklamasının sonunda İzmirlileri 20 Mart Cumartesi Günü Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak olan Newroz kutlamasına davet etti.

Demokrasiye vurulan bir darbe daha

Sarı, “Dün Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa büyük bir darbe daha aldı. İyi hekimliğin örneklerinden, kararlı ve özverili bir insan hakları savunucusu olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 2016 yılında sosyal medyada paylaştığı bir haber nedeniyle verilen hapis cezası gerekçe gösterilerek düşürüldü. Bu süreçte tam bir hukuk katliamı yaşanmış, Gergerlioğlu hakkındaki yargılama, milletvekili olmasına rağmen durdurulmamış, daha sonra emsal kararlar bulunmasına karşın Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun sonucu dahi beklenmemiştir. Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’de görev yaptığı süre boyunca KHK’lı binlerce mağdurun; cezaevinde ve gözaltı merkezlerinde işkence ve kötü muameleye maruz kalanların; gözaltında zorla kaybedilmek istenenlerin; ötekileştirilenlerin; ekonomik, sosyal ve kültürel hakları yok sayılanların hep sesi oldu. Siyasal iktidarın söylediği yalanlara, işlediği suçlara sessiz kalmadı. Lime lime dökülen bu zorba düzenin ipliğini pazara çıkardı. Hakikati, hukuku ve adaleti savundu. O nedenle büyük bir tahammülsüzlüğün sonucunda hukuk garabeti bir kararla cezalandırıldı, halkın oyları ile seçildiği milletvekilliğinden üstelik halkın iradesine rağmen koparıldı” diye konuştu.

Haklarımız ihlal edildi

Öte yandan konuya ilişkin Gergerlioğlu’nun açıklamasını hatırlatan Sarı, “Evet hakikat bu kadar açık ve yalındır… Sonuç olarak dün TBMM’de alınan karar ile Anayasa ve Türkiye’nin altına imza attığı sözleşmeler ile güvence altına alınan düşünce ve ifade özgürlüğü ihlal edilmiştir. Barış hakkı, adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiştir. Dolayısıyla büyük bir suç işlenerek Anayasa bir kez daha ihlal hatta ilga edilmiştir. Anayasa, hukuk ve tüm demokratik değerler bir kez daha ayaklar altına alınmıştır. Ancak tüm meşruiyetini yitirmiş, zor ve baskı araçları ile ayakta durmaya çalışan AKP-MHP iktidar bloku dün hızını alamayarak saldırılarına bir yenisini daha eklemiştir. Dr. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından iktidarın sopası haline gelmiş olan yargı tarafından HDP hakkında kapatma davası açılmıştır. Evet, sözün tıkandığı yerdeyiz. Hukuk yok… Anayasa yok… Ülkenin tüm demokratik değerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldırı var...  Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız. Haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan, baskı gören herkesle sahip olduğumuz ahlaki ve vicdani sorumluğumuz gereği, devrimci ve demokrat olmanın gereği dayanışma içinde olacağız. O nedenle buradan bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz: Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir… HDP yalnız değildir… Haklıyız, direniyoruz ve mutlaka biz kazanacağız…”