Haber/ Özge Günerken

Doğaseveler tarafından 2002 yılında kurulan ve son 17 yıldır Türkiye’nin dört bir yanında ekosistemi korumak için birçok proje yürüten Doğa Derneği, İzmir’de de özellikle Gediz Deltası için verdiği mücadele ile tanınıyor. Körfez Geçiş Projesi’nin başta su kuşları olmak üzere Gediz Deltası’ndaki doğal yaşamı yok edeceğini herkese duyurmayı başaran ve farkındalık mücadelesini hukuki alanda da sürdüren Doğa Derneği, duyarlı vatandaşların ve STK’ların da desteği ile projeyi durdurmayı başardı.

Ancak projenin yargı tarafından iptal edilmesi mücadelenin bittiği anlamına gelmiyor.

Doğa Derneği Mali ve İdari İşler Yöneticisi Galip Ener, “Biz dernek olarak gücümüzün yettiği kadar Gediz Deltası’nı korumaya çalışıyoruz. Ancak bu alanın gerçek anlamda korunması ancak tüm İzmirlilerin topyekun deltasına sahip çıkması ile mümkün” dedi.

Doğa Derneği, vatandaşların Gediz Deltası’nın önemini anlaması, buradaki olağanüstü ekosistemi yakından görmesi ve deltasını sahiplenmesi için bundan böyle her hafta kuş gözlem etkinlikleri düzenlemeye başladı. Galip Ener etkinliklerle neyi amaçladıklarını şöyle anlattı:

Dünyada eşine az rastlanır

“Doğa Derneği aynı zamanda Bird Life ortağı. Yani Avrupa Kuş Gözlem Topluluğu’nun da Türkiye partneri olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Koruma projelerimizin biri de İzmir’in Gediz Deltası. Gediz Deltası, dünyanın önemli sulak alanlarından biri… Özellikle Mavişehir bölgesinde delta eskiden çok daha geriden başlarken bugün yapılaşma nedeniyle kıyı binalarla doldu. Yani bir başka deyişle binalar artık deltanın içinde yer alıyor. Maalesef yapılaşma delta için bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bizler deltayı korumak, anlatmak, içindeki canlıların ne kadar önemli olduğunun anlaşılmasını sağlamak için çalışıyoruz. Kuş gözlem etkinliklerimizin de amacı bu.

Dünyada 289 kuş türünün bir arada görülebildiği, şehrin merkezinde bulunan ve kent insanı ile iç içe olan böyle alanların sayısı çok az. Gediz Deltası bu nadir alanlardan biri. Mavişehir Balıkçı Barınağı’ndan başlayarak Foça dağlarına kadar uzanan bir alanı kapsıyor. Alanda kuş türlerinin yanı sıra birçok farklı yaban hayvanı, bitkiler de yaşıyor. Bizim hedefimiz tüm İzmirlilerin iç içe yaşadıkları bu harika deltayı fark etmelerini, sahip çıkmalarını sağlamak. Bunu başarırsak Gediz Deltası’nın da geleceğini güvence altına almış olacağız. İnsanlar bu alanı benimsediğinde onu korumak için de el ele mücadele verecektir. Böyle bir alanın güvende olmasını ancak halkın tamamının bu konudaki duyarlılığı sağlayabilir. Bizler her ne kadar bu tip koruma projeleri kapsamında mücadele etsek ve hatta bu mücadeleyi kazansak da, sürekli olarak burada olabilmemiz mümkün değil. Bir yıl veya 5 yıl sonra ne olabileceğini bugünden söyleyemeyiz. Oysaki İzmirliler hep burada. Koruma çalışmasının sürdürülebilirliğini sağlayacak olan İzmir halkının deltasını sahiplenmesidir.”

Tepeli pelikanlar tehlike altında

Doğa Derneği, nesli tehlike altındaki kuş türlerinin korunmasına yönelik çalışmalara ağırlık veriyor. Dernek yetkilisi Galip Ener, “Türkiye’de ve dünya genelinde her kış düzenlenen kış ortası kuş sayımları gerçekleştiriliyor. Bu sayımlarda hangi türlerde eksilme olduğunu veriler ışığında biliyoruz ve buna göre önceliğimizi kaybolma tehlikesi altındaki türlere veriyoruz. Şu an için toy ve tepeli pelikanların nesli hızlı bir şekilde azalıyor. Biz de bu türleri koruma altına almaya çalışıyoruz” dedi.