Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Selçuk ilçesi Zafer Mahallesi'nde TOKİ’nin projelendirdiği ve yapımını üstlendiği bin daireli konut projesine Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, sit alanında bulunduğu gerekçesiyle dava açmıştı. Davayla ilgili hukuki süreç devam ederken, TOKİ’nin hız kesmeden inşaatları sürdürmesi tepkiye yol açtı.

TARİHİ SU KEMERİNİN ÜZERİNE

TOKİ’nin plan alanı içerisinde yer alan ve kültür varlıkları olarak tescillenen; Ariston Su Yolu, Mağara Alanı ve Tümülüs’ün zarar göreceği endişesi ile dava açan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, “Söz konusu alanın yakın çevresinden geçen antik su yolu bulunduğu ve bu alanın koruma bandıyla birlikte 30 metre genişliğinde 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı olduğu, ayrıca planlama alanın içinde 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil kararı bulunan Tümülüs alanın olduğu ve bununla birlikte yine planlama sahası içinde Tabiat Varlığı olarak tescillenen Mağara bulunduğu, planlama sahası içinde bulunan koruma kararı getirilen alanlar olmasına rağmen planın koruma amaçlı imar planı olarak hazırlanmadığı ve bu alanlara ilişkin koruma önlemlerinin nasıl alınacağı da plan raporunda belirtilmemiştir” diyerek dava gerekçelerini sunmuştu.

ZEYTİN AĞAÇLARI DA DİKKATE ALINMADI

Tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra doğal mirasın da dikkate alınmadığını bildiren Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, söz konusu alan içinde zeytin ağaçlarının da bulunduğunu ve planlama yapılırken 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılatılması Hakkındaki Kanun’a da uyulmadığını ileri sürdü. Öte yandan Şube, dava gerekçesinde yakın çevrede yer alan tarım alanı, orman alanı ve makilik-fundalık alanlar üzerinde yapılaşma baskısının artacağına dikkat çekti.

BİLİYORLAR AMA…

TOKİ’nin Plan Açıklama Raporu’nda da alandaki tarihi ve kültürel mirasın varlığı kabul edilerek, raporun ‘Yerleşime Uygunluk’ bölümünde, “Planlama alanında mekânı yönlendiren tüm veriler çakıştırılarak sentez oluşturulmuştur. Sentez aşamasında eğim ve yöneliş durumu ile alanı sınırlandıran tarihi kalıntılar, yapay eşikler, doğal eşikler ve topografik eşikler göz önüne alınmıştır” deniliyor. Raporda yer alan bu bilgilere karşılık Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, alanda bu kadar yoğun arkeolojik kalıntılar ve tabiat varlığı bulunmasına rağmen detaylı çalışmalar yapılmadan plan kararı üretilmesinin kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının göz ardı edildiği anlamına geldiğini bildirdi.

TOKİ’den İzmir'de 267 konut müzayedesi

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir Yenitepe’de yatırıma uygun konutları satışa çıkardı. 267 konut için yapılacak açık artırma, 30 Eylül’de Balçova Termal Otel Kardelen Salon’da ve İstanbul’da gerçekleştirecek. Ayrıca açık artırmaya internet yoluyla da katılım sağlanabilecek. TOKİ İzmir Yenitepe’deki konut projesinde yer alan 267 adet konut ve iş yerine, yüzde 40 peşinat ve 120 ay vade ödeme planıyla sahip olunabilecek. Başvuru yapacak vatandaşların Türkiye Halk Bankası aracılığı ile gerekli işlemleri yapabileceği belirtildi.