Haber/ Didar DEMİRCİ

Normalleşmeyle birlikte 1 Temmuz’da başlayan düğün, nişan, kına gibi organizasyonlar pandemi kuralları çerçevesinde izin verildi. Ancak çiftlerin sosyal mesafe kuralları gereği yalnızca kendilerinin dans edeceğini öğrenmeleriyle düğün salonu anlaşmaları bozuldu. Düğün Salonu İşletmecisi Semra Coşkun ve eşi Dimo Haralambidi, pandemi dolayısıyla sosyal mesafe kurallarının uygulanmasında bir sakınca görmediklerini ancak genelgede uygulanan bu kuralların değişmesi ya da ek genelge getirilmesini istedi.

Borç çok, kazanç yok

Coşkun, “Sosyal mesafe kurallarına uymak için dünyanın masrafını yaptık. Ancak çiftler sosyal mesafe kurallarına uymayı reddediyor. İzmir Valiliğinden bizlere iletilen kurallara göre sadece gelin ve damadın dans edebileceği şeklinde oldu. Biz bunu çiftlere söylediğimizde düğünü iptal ediyorlar. Bundan dolayı bizler de temassız oyunların açık alanlarda yapılmasını ve genelgenin düzenlenmesini istiyoruz” dedi. İptallerle birlikte iş yapamadıklarını dile getiren Coşkun, şöyle devam etti: “Sözde düğün salonlarını açtılar. Ancak bu iptaller nedeniyle iş yapamıyoruz ve ayrıca pandemi döneminde ertelenen borçlarımızın günü geliyor. Para yokken, iş yapamamışken o borçları nasıl ödeyeceğiz?” Haralambidi ise açık alandaki düğüne gelen davetlilerin beşer kişilik gruplar halinde, temassız bir şekilde oynamasına izin verilebileceğine dikkat çekti.

Ayrımcılık yapılmasın

Ek Genelge Bekleyenler Platformu adına konuşan Organizatör Erol Yıldırım ise turizm bölgelerindeki işletmelerin fiziksel mesafe kontrolü olmadan iç içe eğlenceler düzenlediğini belirterek, “Bizler tatil bölgelerindeki oteller kadar ciro yapamadığımız için mi bu ayrımcılık? Etkinlik organizasyonları ve mekan işletmecileri olarak düğünler için ek genelge istiyoruz. Bizler kaçak köçek organizasyonlar yapmak istemiyoruz. Sesimizin duyulmasını en kısa sürede gereğinin yapılması arzusundayız” ifadelerini kullandı.

Temassız oynama izni

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Odası (İSTDO), sosyal medya hesaplarından İçişleri Bakanlığı ile yapmış oldukları görüşmeler neticesinde temassız oynamaya izin verildiğini duyurdu. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili resmi bir duyuru ya da açıklama yapılmadı.