Danıştay 13. Daire, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) "özelleştirme kapsamına alınmasına" yönelik Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Kararın gerekçesinde, özelleştirme kararının kanunda belirtilen ekonomide verimlilik artışı, kamu giderlerinde azalma sağlama amaçlarına ve özelleştirme ilkelerine uygun olduğu iddia edildi. Karara muhalefet eden Danıştay üyeleri Gürsel Özkan ve Mürteza Güler, TEİAŞ'ın elektrik iletim yetkisi konusunda tekel niteliğinde olduğuna dikkati çekerek özelleştirilmesinin ancak kanunla mümkün olabileceğini vurguladı. 

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla, 3 Temmuz 2021 tarihinde TEİAŞ'ın "özellişterme kapsamına alınmasına ve halka arza yönelik olarak özelleştirmeye hazırlık işlemlerine tabi tutulmasına" karar verilmişti. Hazırlık işlemlerinin ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın işbirliği içerisinde yürütülmesi kararlaştırılmıştı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da daha sonra Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı. Dava dilekçesinde, TEİAŞ'ın elektrik enerjisinde arz güvenliğinin kurumsal temitanı ve ekonominin can damarı olduğu belirtilerek şirketin özelleştirilmesi halinde yabancı sermaye şirketlerinin eline geçmesinin muhtemel olduğu anlatıldı. Dilekçede, özelleştirmenin kamu yararı ve güvenliğine aykırı olduğu ifade edildi.