Polis, Cumartesi Anneleri'nin eylemine destek vermek için Galatasaray Meydanı'na girmeye çalışan yurttaşlara müdahale etti. Müdahale sonrası 100'e yakın kişinin gözaltına alındığı iddia edildi.


Cumartesi Anneleri'nin 700. haftası, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Cumartesi Anneleri, Twitter'daki yaptığı paylaşımla duyurulan yasağa rağmen 699 hafta gibi bu hafta da Galatasaray Meydanı'nda olacağını belirtti.

T24 haber sitesinin ve Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre oturma eylemi için buluşanlardan 100'e yakın kişi gözaltına alındı. Maside Ocak ve Besna Tosun, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Sebla Arcan, Leman Yurtseverde, Faruk Eren, Gamze Elvan da gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi. Oturma eylemi için Galatasaray Meydanı’na ulaşmak isteyenlere izin verilmedi. Polis, lisenin önünün yaklaşmak isteyenleri İstiklal Caddesi dışına sürdü.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi, gazeteci Faruk Eren, gözaltına alınırken "Ben abimi arıyorum" dedi.



 

Çok sayıda milletvekili katıldı


Polis, yasağa rağmen toplananlara biber gazı ve plastik mermi ile müdahale ederken, içinde HDP ve CHP milletvekillerinin olduğu küçük bir grubun geçişine izin verildi. HDP'den Garo Paylan, Kemal Bay, Hüda Kaya, Ahmet Şık, Pervin Buldan ve Sezai Temelli eyleme katılırken, CHP'den Onursal Adıgüzel, Turan Aydoğan, Gökçe Gökçen ve Ali Şeker Cumartesi Anneleri'ne destek için Galatasaray Meydanı'na gitti.

CHP İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, "100 kadar gözaltı var" dedi.

Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak gözaltına alındıktan sonra tepkiler üzerine serbest bırakıldı.



 

Vekillere sert müdahale


Cumartesi Anneleri 'nin 700. haftasına gelen oturma eylemi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla yasaklandı. Yasak kararı ile polis, Galatasaray Meydanı'nı ablukaya aldı ve alana girmek isteyenleri gözaltına aldı.

Eyleme destek veren CHP'li Sezin Tanrıkulu, Ali Şeker ve Onursal Adıgüzel'in yanı sıra HDP'li Ahmet Şık , Garo Paylan, Hüda Kaya, Pervin Buldan ve Erkan Baş gibi vekillere de zaman zaman sert müdahalede bulunuldu.

Vekillerle polis amirleri zaman zaman karşı karşıya gelirken, vatandaşlar "Bunları AKP'li vekillere yapabilir misiniz" diyerek tepki gösterdiler.

Müdahale için "Bu emir kanunsuz. Size bu talimatı veren eşkıya" diyerek İçişleri Bakanı Süleymen Soylu'ya tepki gösteren Ahmet Şık'a, polis amiri HDP Milletvekili Şık'a "Ben haddimi aşmıyorum, size Sayın Vekilim diyorum. Siz de haddinizi aşmayın" diye çıkıştı.