Haber/ Didar DEMİRCİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin uygulamasını 30 Haziran 2021’e uzatma yetkisini veren yasaya, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, çoklu yoksullaştırma eleştirisiyle çıkıştı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere devlet tarafından günde sadece 39 lira, ayda en çok bin 177 lira ödendiğine dikkat çeken Sarı, “İşsizlik sigortasındaki parayı patronlara peşkeş çekiyorlar. Kısa çalışma ödeneğiyle ücretsiz izinde SGK payı yatmaz. İşçiyi kendi parasıyla günlük 39 liraya mahkum ediyorlar. Açlık ve yoksulluk sınırının altında ücretle işçiyi geçim derdinin ortasında bırakarak, çoklu yoksullaştırma yapıyorlar” dedi. Sarı ayrıca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un özgeçmişinde yer alan, Amerika’daki eğitimi, İslam İşbirliği Teşkilatı İstatistik ve Enformasyon Direktörlüğü ve ‘çok boyutlu yoksulluk ölçümleri’ gibi çeşitli raporlar, anketler hazırlamış olması noktalarını işaret ederek, “Çoklu yoksulluk oluşan ülkelerde biat kültürü oluşur. Biat kültürüyle de iktidarlar kendi iktidarının korunması telaşı içinde olurlar” ifadesini kullandı.

Özen: Böyle geçinemeyiz

Tez Koop İzmir Şube Başkanı Mert Özen ise “Salgın süresince patronu koruyan düzenlemelerden biri daha” diyerek, işçinin günlük 39 liraya, aylık ise bin 177 liraya nasıl geçineceğini sordu. Özen, sözlerine şöyle devam etti: “Burada kıdem tazminatı ödemesi olmayacak. Yıllık izin de yok, sigortası da yok. 1 yıl boyunca insanlar ne yapacak. Giderlerini nasıl ödeyecekler. İşvereni aracı olarak aradan çekselerdi, işçi hakkını alabilirdi. Ama burada amaç sermayeyi korumak!” dedi. Özen, bu şekilde insanların yoksulluğa itildiğini dile getirerek, “Kira, elektrik, su, doğalgaz, gıda, giyim gibi giderleri bin 177 lirayla nasıl karşılasınlar? Pazar fiyatları ortada! Ki bir ev kirası bin 500, 2 bin lira.”

Yükümlülük erteleniyor

Özen, patronların iş sağlığı iş güvenliği yükümlülüğünün de 2023’e kadar erteleneceğine değinerek, “Tasarının 8. maddesinde, 50 kişiden az işçi çalıştıran az tehlikeli sınıfındaki işyerlerinde ve bazı kamu işyerlerinde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca 1.7.2020 tarihinde yürürlüğe giren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin yükümlülük 31 Aralık 2023 tarihe ertelenmek isteniyor. Salgın nedeniyle eğitimlerin aksaması ve ilgili sınavların gerçekleştirilmemesinden kaynaklı olarak oluşacak uzman ve hekim açıklarını önlemek gerekçesiyle sunulan bu düzenleme, gerçekte patronların maliyet olarak gördükleri bir yükümlülüğü uzatmayı amaçlıyor.”