Haber / Didar DEMİRCİ

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, AKP İzmir Milletvekili M. Atilla Kaya’nın katıldığı bir programda, yaptığı bilgilendirmelerdeki yanlış ve eksik hususlar nedeni ile Gaziemir süreci konusunda bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada; İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasının bahçesinde gömülü radyoaktif atıklara ilişkin süreci yakından takip ettiklerini hatırlatan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, alanın temizlenmesine ilişkin 14 yıldır mücadele verdiklerini vurguladı.

SORUMLU ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIDIR

Gaziemir’deki tehlikenin nedeni olarak mevcut iktidarın çevre sorumluluğundan uzak politikaları olduğuna dikkat çekilen açıklamada, AKP’li Vekil Kaya’nın sözlerine de yanıt verildi. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaptığı açıklamada sorumluluğun Çevre ve Şehircilik Bakanlığında olduğuna dikkat çekildi. Öte yandan alanın 14 yıldır temizlenmesinin beklendiği ve tüm sorumlularının tespit edilmediğine dikkat çeken Oda, Vekil Kaya’ya şu cevabı verdi:

“Radyoaktif ve tehlikeli atıkların üzeri toprak ile örtülerek çevre ve halk sağlığına zarar vermediği ifadesi yanlıştır. Alana yönelik Çevre Bakanlığı tarafından hazırlatılan raporlarda; alanda toprak ve su kalitesindeki radyoaktif ve ağır metal kirliliği analizler ile belirtilmiştir.

Alanın temizlenmesi, ilgili süreçlerin yürütülmesi ve bedelinin kirletenden tahsil edilmesi ve gereğinin yapılması Çevre Bakanlığı sorumluluğundadır.

Firma sahiplerinin alanı temizlemesi için 14 yıldır beklendiği, ancak firmanın temizlemediği ifadesi Bakanlık ve sorumlu kurumların görevlerini yapmadığı, yönetemediklerinin itirafıdır.

Gaziemir süreci sadece alanında bulunan kirlilik değildir. Ülkeye girişi yasak olan, nükleer kaynaklı atıkların kimler tarafından, hangi yollarla getirildiğinin, kaynağının, sorumlularının tespiti ve gereğinin yapılması Çevre Bakanlığı ile birlikte ilgili, yetkili tüm bakanlıkların görevi nihayetinden iktidarın görevi ve sorumluluğudur.”

BEDELİ DOĞA ÖDÜYOR

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, ayrıca şu noktalara da değindi:

“Çevre sektöründe faaliyet gösteren firmanın tüm izin ve denetim süreçleri ve tarihleri değerlendirildiğinde AKP İktidarının başladığı 2002 yılı 58. Hükümet itibari ile Çevresel Etki Değerlendirme süreci gerçekleştirilmeden, ÇED Yönetmeliği Kapsam Dışı değerlendirildiği, Çevre İzin Lisans Belgelerinin verildiği ve denetimlerinin gerçekleştirildiği, kamuoyunun bilgi sahibi olduğu 2011 yılından bugüne 6 Çevre Bakanının görev yaptığı 14 yıllık süre geçmiştir. Programda bahsettiğiniz gibi AKP iktidarı döneminde çevre alanında büyük çalışmalar yapıldığı ifadesini, ülkemizde doğal varlıklarımıza yönelik olarak son 20 yılda yürütülen yağma, talan politikaları ve yaşadığımız felaketler ile yaşıyor; bilime, mühendisliğe, kamu ve doğaya uzak; ranta, yağmaya, talana yakın durduğunuzu, yürüttüğünüz politikalar ile dönüşen afetlerde kaybettiğimiz canlarla, ağır bedellerle her gün görüyoruz.”