Özel/Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU
Türkiye'nin ilk sessiz şehir unvanına sahip olan Seferihisar'da bulunan Teos Marina'nın kapasite artışıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de bir karar yayımlandı. Karara göre; Seferihisar Sığacık'ta bulunan ormanlık alanın bir kısmı orman sınırları dışına çıkarıldı. Ayrıca kararda, 'Orman sınırları dışına çıkarılan alanlar yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) tarafından Orman Genel Müdürlüğü’ne alanların iki katından az olmamak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altında veya Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, orman tesis etmek üzere tahsis yapılacak' denildi. Yani, Sığacık'ta orman dışına çıkarılan alan yerine, Bakanlığın uygun gördüğü yerlerden, ormanlık alan tahsis edilecek.

'İNCELEYECEĞİZ, TAKİPÇİSİYİZ'
Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Erhan İçöz, iktidarının gözünün Seferihisar'da olduğunu ileri sürdü. İçöz, “Sığacık Marinası'nın kapasitesi artırması gündemdeyken, bu kararın bu zamana denk gelmesi gerçekten çok manidar. Yeni rant alanları açmak şeklinde, buranın sit alanından düşürülmesi oldukça düşündürücü. Ormanların korunmasını biz şiddetle savunurken, iktidar da 'biz ormanları büyütüyoruz' derken, böyle bir kararın çıkarılmasını yanlış bir uygulama olarak görüyoruz. Bu kararı parsel parsel inceleyeceğiz ve gerekirse kararın iptal edilmesi için dava açacağız, elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.

'RANTA KAPI AÇMAK'
EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Tevfik Türk de, “Orman alanlarının daratılmasına yönelik bir karar olduğunu görüyoruz. Bölgelerin, orman dışına çıkarılması kanun ve yasalara da aykırı. Bu resmen, alanların orman vasfının dışına çıkarılarak, yapılaşmaya ve ranta kapı açmaktır. Ayrıca, 'iki katından az olmamak üzere Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, orman tesis etmek üzere tahsis yapılacaktır' deniliyor. Bu şu demek; Sığacık'ta bu yeri ormanlık alan dışına çıkartıyorum, Kütahya'dan veya Mersin'den istediğim bir yerden yeni bir ormanlık tahsis edebilirim” ifadelerini kullandı. Öte yandan kararla, 10 ilde bulunan ormanlık alan orman dışına çıkarıldı. Bu iller; Bingöl, Rize, Balıkesir, Çorum, Kastamonu, Mersin, Sinop, Karabük olarak kaydedildi.

'Ormanlarımızdan elini çek'
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, “Ranta dayalı çevre politikaları; ormanları, biyolojik çeşitliliği ve ekosistemimizi geri dönülemez biçimde yok ediyor. 20 yıldır ormanlarımız yok ediliyor. AKP iktidarı doğamızdan, ormanlarımızdan, yeşilimizden elini çek” diye konuştu

Bakanlık engelledi zeytinler kurtuldu
Öte yandan Bergama’da Titaş isimli şirket tarafından ormanlık alana kurulmak istenen kalker ocağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi. Etrafı zeytin tarlaları ile çevrili ocak alanının projesi bakanlık tarafından sonlandırıldı. Bakanlık itiraza gerekçe mevzuatın uygun olmamasını gösterildi.