Haber / Didar DEMİRCİ

Çiğli Belediyesi ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasında anlaşamayan Genel-İş İzmir 8 Nolu Şube, bugün (dün) grev kararını belediye binası girişine astı. Belediye binası önünde toplanan Genel-İş 8 Nolu Şube üyesi belediye çalışanları, halaylarla grev kararını duyurdu. Belediye binası önünde Genel-İş İzmir 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, toplu sözleşmenin zam maddelerinde anlaşma sağlayamadıklarını belirterek basına açıklama yaptı. Çiğli Belediyesi’nde çalışan 836 işçinin yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Gümüştekin, “Ücret maddelerinin çoğunda anlaşamadık, Bizim toplu sözleşmeden zam beklentimiz yüzde 40’tı. Ancak işveren bize yüzde 26’lık bir zamla geldi. Biz de yaklaşık 3 aydır süren TİS görüşmelerimizde anlaşma sağlanamadığı için grev hakkımızı kullanma kararı aldık” diye konuştu.

15 MADDE MASADA KALDI

Toplamda 83 madde ile başlayan toplu iş sözleşme görüşmelerinde 68 sosyal ve ekonomik madde de anlaşma sağlandığını, 15 ekonomik ve sosyal maddede ise anlaşma sağlanamadığını aktaran Gümüştekin, “17 Mart Perşembe günü son yaptığımız görüşmede en düşük ücrete verilen zam oranı yüzde 26,75 civarında olmuş, ücret skalası yukarılara çıktıkça zam oranı da düşmüştür. Yani her bir ücretimize seyyanen zam artışı ön görülmüştür. Toplu iş sözleşme görüşmesi sonrasında yönetici, temsilci ve üyelerimizle yapmış olduğumuz görüşme ve toplantılar sonucunda verilen zam oranı kabul görmemiş, grev kararı almak ve asmak sendikamız açısından kaçınılmaz olmuştur” dedi.

7 NİSAN’DA GREVDELER

Geçim derdine ve enflasyon oranına dikkat çeken Gümüştekin, “Şube yönetimi ve temsilciler olarak toplu sözleşme taslağını hazırlarken enflasyon oranı yüzde 20 civarlarında iken, bugün gelinen noktada enflasyon oranı yüzde 54’lere ulaşmış bulunmaktadır. İşçilere, emekçilere, emeklilere ve dar gelirlilere iktidar tarafından, hayat dar edilirken biz işçiler, yaşamın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına ‘bu böyle gitmez’ diyerek çıkacağız ve sefalet ücretlerine teslim olmayacağız” sözlerini kaydetti. İnsanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmeyecekleri bir ücret talep ettiklerini vurgulayan Gümüştekin, “Bu bağlamda yüzde 20’lerde olan işverenin son teklifini, üyelerimizle değerlendirerek mücadeleye devam kararı almış bulunmaktayız. Eğer Toplu İş Sözleşmesinde masada anlaşma sağlayamazsak 7 Nisan itibari ile Çiğli’de ÇİBEL işçileri greve çıkacaktır. Grev kararı alan işçiler; gücünü, cesaretini örgütünden, birliğinden, hayatı yeniden yaratan ellerinden almaktadır. Sadece bu meydanda değil, ülkenin dört bir yanında birleşe birleşe, omuz omuza vererek bu ülkeye eşitliği de refahı da, adaleti de, barışı da biz getireceğiz; eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet ücretine teslim olmayacağız” ifadelerini kullandı.