Belçika'da yaşayan Türk vatandaşı Şengül Erdoğan'ın hem Brüksel'de, hem de Adnan Menderes Havaalanı'nda oy kullanma fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmasına suç duyurusunda bulunuldu.

Aslen İzmir Selçuklu olan ve uzun yıllardır Bürüksel'de yaşayan Şengül Erdoğan'ın sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar, 24 Haziran seçimlerinin ilk hilesi olarak kayıtlara girdi.

Sosyal medya hesabından 15 Haziran 2018'de Brüksel Expo'da kurulan yurt dışı seçim sandığında oy kullanırken çekilmiş resmini paylaşan Şengül Erdoğan, aradan üç gün sonra geldiği Türkiye'de, Adnan Menderes Havaalanı'nda yeniden oy kullanınca tepkiler de gecikmedi.

Sosyal medyada paylaştığı iki farklı oy kullanma fotoğrafının altına çok sayıda takipçisi eleştirel yorum yaptı. Erdoğan'ın gelen yorumlar üzerine “Bu seferlik öyle oldu, nasip diyelim” şeklinde yanıtlarken, Seçim Kanunu'na göre yaptığının suç olduğunun anımsatılması üzerine sosyal medya hesabını yorumlara kapattı.


CHP SELÇUK'TAN ŞİKAYET


Sosyal medyada yoğun eleştiri alan seçim sahtekarlığını fark eden Cumhuriyet Halk Partisi Selçuk İlçe Başkanlığı da yaşananlar için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Selçuk Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP Selçuk İlçe Başkanı Merve Çalışkan imzası ile yapılan başvuruda, “Şüpheli sosyal medya ortamında 15 Haziran 2018 günü Brüksel'de oy kullandığını fotoğraflayarak paylaştıktan sonra, 18 Haziran 2018 günü İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nda bir kez daha oy kullandığını fotoğraflayarak paylaşmıştır. Şüpheli paylaşımlarının altına gelen yorumlara, “Demek ki oluyormuş, olmayacak diye Bir şey yok” vs şeklinde cevaplar vererek, bir anlamda yasaya aykırı olarak mükerrer oy kullandığı kabul etmiştir. Olay 298 sayılı yasa, YSK karar ve genelgelerine aykırı olarak mükerrer oy kullanılmış olması anlamına gelmekte ve suç teşkil etmektedir. Arz ve izah edilen nedenlerle gerekli tahkikatın yapılarak şüphelilerin cezalandırılması için haklarında kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz” denildi.


"O SAHIŞ GÖZALTINA ALINDI"


Sosyal medyada ve basında yer alan haberlerin ardından YSK Başkanı Sadi Güven açıklama yaptı. Sadi Güven, sosyal medyada iki kez oy verdiği iddia edilen şahsın gözaltına alındığını açıkladı. Güven, yurt dışında kullanılan oy sayısının 1 milyon 486 bin 532 olduğunu belirtti.

Güven şunları söyledi:

60 ülke 123 temsilcilikte çalışma yapıyoruz. Arkadaşlarımız çok yoğun çalıştı. Ben bu çalışmada emeği geçen başta dışişleri personeli olmak üzere herkese teşekküre diyorum. Uçaklarla bugün Avrupa’nın tamamını getireceğiz. Diğer ülkelerden bir kısmı zaten bize geldi. Seçim günü sandıklar açıldıktan sonra aynı anda o sandıkları açmaya başlayacağız.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"


Dün itibariyle sosyal medyada bir haber dolaştı. Belçika’da bir vatandaşımızın oy kullandıktan sonra İzmir’de Adnan Menderes Havalimanında da oy kullandığına yönelik kendi sosyal medya hesabında bir görüntü paylaştı. Aynı isimle ancak farklı kimlikleri taşıyan kişilerin olduğunu gördük.

Ancak aynı şahsın fotoğrafını paylaştığını görünce bunu savcılıkla paylaştık. İlgili şahıs İzmir’de gözaltına alındı, tahkikat devam ediyor. Seçim iş ve işlemleriyle ilgili yapılacak her türlü yolsuzluğun karşısında olacağız. Yasa 5 yıla kadar hapis cezası ön görüyor.

Başkasına ait kimliklerle oy kullanan şahıslara 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına ilişkin yasa maddesi var çok açık. Biz bunun takipçisi olacağız.