Haber / Didar Demirci

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, mart ayı olağan ikinci toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu iradesinde tamamlandı. Mecliste,İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş.’nin işletme giderlerindeki artış ve şirket gelirlerinin düşmesi nedeniyle; 2014 yılında hazırlanan İzmir Körfezinde Yolcu ve Araç Taşımacılığı İşletmeciliği Devir Sözleşmesi’nin iptal edilmesi ve yerine “Deniz Yoluyla Yolcu ve Araç Taşımacılığı Devir Sözleşmesi” hazırlanarak İZDENİZ A.Ş.’nin giderlerinin doğrudan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmasını sağlayacak olan komisyon raporu tartışmalara neden oldu.

İZDENİZ TARTIŞMASI

Konuya ilişkin AKP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, İZDENİZ’in yönetilemediğine vurgu yaparak, 2014 yılından bugüne İZDENİZ’i Büyükşehir’in desteklediğini ancak İZDENİZ yönetiminin harcamalar konusunda Büyükşehir’e hesap vermediğini ve bu konuda dikkatsiz davranıldığını ifade etti. Alınan kararın acele olduğuna dikkat çeken Çalışkan, “Böyle bir şeyi ben vicdanlarınıza bırakıyorum. İBB yönetiliş tarzı ve aldığı kararlar profesyonellikten uzak alınıyor. Bu büyüklükteki rakamlarla ilgili çalışmalar böyle olmaz. Burada ödeyeceğimiz para bir şirketin tüm cirosunu ödeyeceğiz. 8 ayda yaklaşık 250 milyon lira cebimizden ödeyeceğiz” şeklinde konuştu. Çalışkan, söz konusu karar hakkında yargıya başvuracaklarının da altını çizdi.

Çalışkan’ın eleştirilerine karşılık İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, kararın hukuka ve usule uygun olduğunu belirtti. CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Bülent Sözüpek ise İZDENİZ’in Büyükşehir’e hesap vereceğini dile getirerek, alınan kararın deniz ulaşımının devamı için önemli olduğunu söyledi.

HIZAL’DAN ‘PR BELEDİYECİLİĞİ’ ÇIKIŞI

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Buca Metrosu ihale sürecinin mahkeme tarafından iptal edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Buca Metrosu ihalesinin, içinden çıkılmaz bir hal aldığını ifade eden Hızal, “Daha önce de ‘529 milyon lira bedel fazlasıyla bu ihaleyi birinci firmadan alıp ikinci firmaya neden veriyorsunuz?’ diye sorduk. Bunun net bir izahını yapamadınız. Bu işi yaptınız ve üzerine bir kılıf uydurdunuz. Geldiğimiz noktada mahkeme bu işlemin hukuksuz olduğunu belirterek iptal etti. Sayın Başkan ‘Engelleniyoruz’ dedi. Kim engelliyor? Sayın Başkan ‘Engelleniyoruz’ dedi, popülizm yaptı. PR belediyeciliği, reklam belediyeciliğinin en güzel örneklerinden birini gösterdi. Bir engelleme yok, mahkemenin verdiği bir karar var. Danıştay, temyiz süreci vardır, onu bilmiyorum. Çıkıp ‘Engelleniyoruz’ dedikten sonra 24 saat geçmeden ‘Biz engellenmiyoruz, mahkeme böyle bir karar verdi’ diye açıklama yaptı. Sonra ilgili şirketlerden evrakları isteyip inceleyeceğiz’ denildi. Siz incelemeden mi bu ihaleyi verdiniz? Büyükşehir finansal açıdan zor durumda, iflasa sürükleniyor. Metro 4 yıl içinde tamamlanmadığı takdirde kredi ödemelerinin Büyükşehir’in öz kaynaklarıyla karşılanması imkansız. O zaman kilit vuracaksınız” sözlerini kaydetti.

‘BU BİLDİĞİMİZ USUL DEĞİL’

Buca Metrosu ile ilgili eleştirilere karşılık veren CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, “Bir ihaleyi verirken iki şeye bakarsınız: Yeterlilik var mı ve verdikleri fiyata bu işi bitirebilir mi? Bu ülke, düşük fiyat verilip yarım bırakılan bir sürü iş gördü. Mahkeme bütün ihale unsurlarını hukuka uygun buldu, iki teknik şey hariç… Birinci iptal sebebi; ‘Davacı şirketin en düşük teklifi izahından sonra neden kabul etmediğini bildirmedin’ diyor. Büyükşehir Belediyesi, denetçi yoluyla belirtmiş… İkinci gerekçe ‘teklif sunan şirketin ön çalışma programını incelediğine dair somut bilgi ve belge ortaya koymamışsın’ diyor. İhale dosyasındaki her bende ‘incelendi’ damgası koyulmaz. İhalede zaten her dosya incelenir. Bu kadar büyük bir ihale ile ilgili işlemi mahkeme bilirkişi incelemesi yapmadan kararlaştırdı. Mahkeme bunu bir kasıtla yaptı demiyorum ama bu bildiğimiz usul değil. Bundan sonra ne olacak? Bundan sonra ne olacağını mahkeme belirliyor; ‘taraflar bu konuyu Danıştay’a götürebilirler’ diyor. Sayın Başkan da söyledi; o metro Buca’ya gelecek. Çünkü 2-3 gündür fırtına koparılan mahkeme kararı, işin özünün iptal edilmesi gerektiğine dair bir karar vermedi. İzmir halkı merak etmesin, gurur duyacakları bir Belediye’ye ve Belediye yönetimine sahipler” sözlerini kaydetti.

BUCA METROSU HER ŞEKİLDE İZMİR’İN

Öte yandan Kökkılınç, Buca Metrosu’na ilişkin gelen eleştirileri ‘demagoji’ olarak değerlendirerek, “İhalenin usulüne göre yapıldığı mahkemede de ortaya çıktı. Sadece iki evrak eksikliği sebebiyle mahkeme ihalede açıklanan sonucu iptal etti. Bu uygulamanın önünü kesecek bir İdare Mahkemesi kararı değildir. Biz her zaman engellendiğimizden bahsediyoruz. Geçen mecliste de açıkladığım 17 madde ile ne şekilde engellendiğimizden bahsetmiştim. Ben hala daha o 17’lik listenin AKP hükümeti tarafından yerine getirilmediğini savunuyorum. Ben Buca Metrosu’nun İzmir’e her şekilde kazandırıldığını söylüyorum. Türkiye’nin alamadığı kredileri İzmir Büyükşehir Belediyesi kredi notu yüksekliğiyle elde ediyor” şeklinde konuştu.