2010 yılından bu yana İzmir Minibüsçüler Odası'nın başkanlık görevini yürüten Taner Uguz, UKM (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) tarafından belirlenen minibüsçü cezalarına tepki gösterdi.

HABER: Sinem DEMİREL

İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Taner Uguz, şehir içi ulaşımda yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma çalışmaları dışında her gün 450 bin yolcuya ulaşım hizmeti verdiklerini aktaran Uguz, “İzmir Büyükşehir Belediyesi 'UKM' tarafından yapılan denetlemeler sonucu minibüsçülere verilen ağır cezalar işsizliğe ve yolcu memnuniyetsizliğine yol açıyor, yeni bir sistem istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
Minibüsçüler Odası'nın kurumsal bir kimliğe yaptırım gücü olmadığını belirten Uguz ''UKM tarafından belirlenen kurallara minibüsçü uymadığı takdirde disiplin cezaları veriliyor. Şoförün iş arkadaşları veya yolcularla yaşadığı problemlerde belirli bir saat süresince araç kullanmama, gün içerisinde araca binmeme, işsiz bırakma gibi büyük cezalara tabi tutuluyorlar, işsiz kalan çok fazla minibüsçü var'' dedi.


ŞOFÖR BULAMIYORUZ


Saatlerce araç kullanan bir şoförün hata yapmamasının mümkün olmadığını ve cezaların hafifletilmesi gerektiğini belirten Uguz, şunları söyledi:
''Minibüslerde ayakta yolcu yasak, 60 kişilik halk otobüsüne 100 kişi biniliyor trafik ceza kesmiyor. Minibüslere de ayakta 7 yolcu taşınabilir iznini verseler hem yolcuların şikayetleri bitecek hem de minibüsçüler ceza almayacak. Ayakta yolcu aldığı için ceza alan şoförün yıllık ceza puanı 100'e çok kısa zamanda ulaşıyor. 1 yıl araca binmeme cezası yüzünden şoför bulamıyoruz. Disiplinsizlik cezasız kalksın demiyorum ama emniyet, hizmet kalitesini düşürmemek adına ceza sistemi gözden geçirilmelidir. Yolcuları balık istifi gibi taşımak marifet değil ama bir sistem geliştirilmezse halkın talebi üzerine buna mecburuz. Sistem değişikliğine gidilmesi için Valilik ve Emniyet Müdürlüğüne müracaat ettik ama sonuç alamıyoruz'' dedi.

AKILLI KART ÖNERİSİ


Akıllı kart sistemini desteklediklerini belirten Minibüsçüler Odası, esnafın menfaatlerine Uguz düşen bir anlaşma ile 90 dakika sistemine dahil olmak istediklerini söyledi. Oda başkanı Uguz, “İzmir'in barışık bir şehir, tecrübeli bir yapıya sahip 8 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 90 dakika uygulamasının minibüsçüler odasına da uyarlaması için müracaat ettik. Büyükşehir Belediyesi Meclise konu üzerine bir yazı yazdı ve projeyi hayata geçirebilmek için para aktarım yetkisi istedi, sonrasında Aziz Kocaoğlu bu para aktarımını sağlamıştı. Yasa değişikliğine gidilmesi ve cezaların hafifletilmesi talep ediyoruz. Oda olarak Büyükşehir Belediyesi'nin esnafın menfaatini düşünerek bir çözüm bulmasını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.