Gül, baroların talep ettiği korona tatili önerisine ilişkin olarak, "Çok zaruri olmadıkça adliyeye gitmenize gerek yok, yargısal süreçlerle ilgili herhangi bir hak kaybı yaşanmayacak. Duruşmaları erteleyecek ve süreleri geriye dönük olarak durduracak genel bir düzenleme için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz düzenlemesine ilişkin tüm tarafların dinlenerek teknik çalışma yapıldığını, konunun Meclisin takdirinde olduğunu bildirdi.

Gül, Adalet Bakanlığı'na girişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Cezaevlerinde pozitif vaka yok"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine ve sosyal medyada "cezaevlerinde yeterli önlem alınmadığı"na yönelik iddialara ilişkin soru üzerine Gül, cezaevlerinde gerekli önlemlerin alındığını belirtti. "Aileler de müsterih olsunlar" diyen Gül, dezenfekte ürünlerinin de ücretsiz verildiğini bildirdi.

Bilim Kurulunun ve Sağlık Bakanlığının tavsiyesi üzerine görüşlerin ertelendiğini hatırlatan Gül, cezaevindeki personele, hükümlü ve tutuklulara dışarıdan riskin oluşmaması için tedbirlerin alındığını vurguladı.

"İnfaz düzenlemesi meclis'tedir"

İnfaz düzenlemesine yönelik soru üzerine Gül, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda bir süredir çalışmalar yapıldığını aktardı. Gül, "Tüm tarafları, yargı mensuplarını, ceza hukukçularını dinleyerek, teknik çalışmalar yapıldı. Konu, Meclisin takdirinde olan bir konudur. TBMM'nin, milletvekillerinin takdiriyle şekillenecektir. Bu konuda da AK Parti grubu son halini verdikten sonra bir konsensüsle siyasetin bu anlamda müzakeresiyle oluşacaktır. Bu konunun da kanunlaşmasını öngörüyoruz. Temelde daha insani yaklaşan bu düzenlemeler de elbette Meclisin takdiriyle yürürlüğe girecektir." diye konuştu.

"Elektronik duruşma dönemi"

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda çeşitli değişikliler öngören ikinci yargı paketiyle ilgili de Bakan Gül, teklifin AK Parti tarafından TBMM'ye sunulduğunu anımsattı. Teklifin önemli düzenlemeleri içerdiğine işaret eden Gül, şunları kaydetti:

"Birinci yargı paketinde ceza usulüne ilişkin düzenlemeler söz konusuydu. Bu pakette hukuk muhakemesiyle ilgili düzenlemeler söz konusu. Yılda yaklaşık 4 milyonun üzerinde açılan davaları doğrudan ilgilendiren bir düzenleme söz konusu. Yargının daha hızlı, adil şekilde karar vermesine imkan tanıyacak düzenlemeleri görüyoruz. Ticari davalar gibi fikri ve sınai haklara ilişkin davalar gibi il merkezlerinde ihtisas mahkemeleriyle bu ihtilafların çözülmesi hukuka güveni artıracaktır. 'Elektronik duruşma' diyebileceğimiz önemli bir düzenleme de söz konusu. Avukatlar, taraflar bürosunda duruşmaya katılabilecek bir düzenleme. Tüketici uyuşmazlıklarında ara buluculuk öngörülüyor. Önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu da tüm tüketicilerimizin işini kolaylaştıran, uzlaştırmayı sağlayacak reformdur."

Birtakım düzenlemelerin de pakette yer aldığını dile getiren Gül, paketin yargıya güven ve adalet hizmetleri noktasında önemli gelişme olduğunu söyledi.

"Duruşmalara yönelik düzenleme yapıyoruz"

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, daha sonra baroların talep ettiği korona tatili önerisine ilişkin olarak sosyal medyadan açıklama yaptı. Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle yargısal süreçlerde hak kaybı yaşanmaması için çalışma yapıldığını açıkladı.

Bakan Gül, paylaşımında, "Çok zaruri olmadıkça adliyeye gitmenize gerek yok, yargısal süreçlerle ilgili herhangi bir hak kaybı yaşanmayacak. Duruşmaları erteleyecek ve süreleri geriye dönük olarak durduracak genel bir düzenleme için çalışıyoruz. Avukat meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız müsterih olsun" ifadesine yer verdi.