Çeşme’de de RES projesi nedeniyle Danıştay tarafından iptal edilen bir ÇED iznine dayanarak ağaç kesme izni ile ormanlara zarar verildiği belirtildi. Avukat Şehrazat Mercan bir grup davacı adına İzmir Valiliğine dilekçe vererek iş makineleri ile ormana müdahale edilmesinin önlenmesini talep etti.

İzmirliler eşsiz güzellikteki orman alanlarında yaşanan yangınlarla sarsılırken diğer yandan RES ya da taş ocağı gibi nedenlerle de değerlerini kaybediyor. Çeşme’de de RES projesi nedeniyle Danıştay tarafından iptal edilen bir ÇED iznine dayanarak ağaç kesme izni ile ormanlara zarar verildiği belirtildi. Avukat Şehrazat Mercan bir grup davacı adına İzmir Valiliğine dilekçe vererek iş makineleri ile ormana müdahale edilmesinin önlenmesini talep etti.

ÇED kararı iptal olmuş

Avukat Mercan Valiliğe verdiği dilekçede; 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 10. Maddesi gereği bu tip işletmelere ÇED gerekli değildir ya da ÇED olumlu raporu alınmadıkça ruhsat verilemeyeceği, ağaç kesme izni de verilemeyeceği belirtilerek şu bilgiler verildi: “Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde orman alanında kalan bölgede 57 bin 502 metrekarelik bölgede ‘ Gürol Porselen Tur. Ve Vitrifiye San. A.Ş’ye ağaç kesme izni’ verilmiştir. Ancak belirtilen alanda RES Projesi için daha önceden almış olduğu ‘ÇED gerekli değildir kararı’ İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin kararı ile iptal edilmiş olup, Danıştay 14. Dairesi’nin kararı ile onaylanmıştır. Bu sebeple Çeşme Belediyesinin yaz mevsimi inşaat yasağı kapsamında durdurduğu orman sayılan alandaki iş makinesi, insan, araç ve ekipmanın derhal çıkarılmasını, müdahalenin önlenmesini ve izin belgesinin de iptal edilmesini talep ediyoruz.”