HABER/ Sinan KESKİN

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Karayolları ve Dışında Yaban Hayvanı Ölümleri Projesi (KARAYAP) kapsamında karayollarına yaban hayvanları için ekolojik köprüler kurmaya devam ediliyor. Proje ile yaban hayatı kaynaklı trafik kazalarının sebep olduğu can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. 2014 yılında başlayan KARAYAP kapsamında yaban hayatı bağlantılı kazaların sık gerçekleştiği noktalar belirlenmiş ve tespit edilen hassas alanlarda ekolojik köprü ve viyadüklerin yapımına başlanmıştı. Yaban hayat kaynaklı çok fazla kazanın meydana geldiği İzmir-Çeşme otoyoluna yapılması planlanan 3 adet ekolojik köprünün yapımına başlandı.

Daha önce Mersin Tarsus- Ankara Otoyolu’nda, İstanbul’da Kuzey Çevre Otoyolu’nda ve İzmir-İstanbul Otoyolu’nun Soma'dan geçen bölümünde uygulanan ekolojik köprü projeleri ile birçok yaban hayvanının otoyolu karşıdan karşıya rahatlıkla geçebilmeleri sağlanıyor.

Çalışmalar sürüyor

Otoyolların olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla tasarlanan ekolojik köprülerin, özellikle memeli ve sürüngen hayvan türleri için büyük önem arz ettiğini dile getiren Doğa Derneği Yırtıcı Kuşlar Sorumlusu Şafak Arslan, “Dernek olarak, uluslararası doğa koruma kuruluşları ve konusunda uzman akademisyenler tarafından belirlenmiş objektif kriterler ile tespit edilen Önemli Doğa Alanları’nın (ÖDA) korunması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir-Çeşme otoyolu da böyle bir alanı, Alaçatı Önemli Doğa Alanı’nı (ÖDA) doğu-batı aksında kesmekte. Alaçatı ÖDA’sı nesli bölgesel ölçekte tehlike altında üç bitki türüne ve birçok karasal memeli türüne doğal yaşam ortamı sağlamakta. Çeşme Otobanı’nda araç çarpması sonucu tilki, çakal, kaya sansarı gibi birçok canlı yaşamını kaybetmekte. Yapılacak doğru ekolojik köprüler ile bu ölümlerin oranında düşüş sağlanabilir, habitat parçalanmasının olumsuz etkileri en aza indirilebilir” dedi.

Şafak Arslan, yollar planlanırken biyolojik çeşitliliğin de plan yapıcı ve karar vericiler tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.